Restart. Reformăm România.

Prima Lumină - panouri voltaice pentru locuințele fără acces la electricitate

Montarea panourilor fotovoltaice locuințelor izolate a fost un demers inițiat, încă din anul 2013, de Asociația Free Miorița prin campania ,,Lumină pentru România”. Prima Lumină este un proiect de lege ce își propune instituirea unui sistem de vouchere dedicate familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere cheltuielile de conectare.

20000 de copii trăiesc în România în locuințe fără acces la electricitate. USR a demarat proiectul legislativ Prima Lumină în 2017. Acesta a fost blocat, PSD spunând că Ministerul Energiei vine cu o inițiativă legislativă. A făcut-o. Am avertizat că este prost gândit. Am avut dreptate. Proiectul PSD – ALDE a rezolvat problema pentru 7 (șapte) gospodării. 

De aici plecăm. 

Nu există o evidență clară a locuințelor neelectrificate și, implicit, a numărului acestora. Până în 2018, datele publicate de către autorități au fost foarte contradictorii – 21.432 de gospodării identificate de Ministerul Energiei în anul 2016, 100.000 estimate de Primul Program Național de electrificare, aprobat în 2007. Recensământului populației din 2011 oferea cifra de 287.434.

USR (prin senator Silvia Dinică) a transmis solicitări de informații către toate Consiliile Județene din țară pentru a afla informații detaliate, la nivel de localitate. Concret, s-a solicitat numărul locuințelor neelectrificate, numărul familiilor și copiilor care locuiesc în aceste gospodării, distanța până la cea mai apropiată rețea electrică ș.a. În urma acestui demers desfăsurat pe parcursul a 4 luni ale anului 2017 au fost primite informații despre gospodăriile neelectrificate din aproape jumătate dintre județele țării (restul județelor trimițând informații incomplete). Au fost identificate aproape 34.000 de locuințe neelectrificate în care locuiesc aproape 13.500 de copii, ceea ce înseamnă că, probabil, numărul tuturor locuințelor neelectrificate, la nivel național, depășește 50.000 (număr estimat inclusiv de Asociația Free Miorița) iar numărul tuturor copiilor care trăiesc în aceste locuințe depășește 20.000. 

Ulterior acestui demers, abia atunci când proiectul de lege Prima Lumină (depus de USR, rezultat în urma colectării acestor datelor și a discuțiilor din cadrul mai multor ateliere organizate pe tema sărăciei energetice și consumatorului vulnerabil) era discutat în cadrul ședinței de Comisie din Senat, Ministerul Energiei a prezentat alte date (50ooo gospodării), indisponibile până atunci, referitor la situația locuințelor fără lumină, fără să facă, însă, nicio referire la numărul copiilor care locuiesc în aceste gospodării.

Un nou eșec al statului – programul Administrației Fondului de Mediu a aprobat 7 (șapte) dosare 

În momentul când proiectul de lege al USR a fost respins în cadrul Senatului a fost anunțată ca soluție mai bună, Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Suma alocată sesiunii de finanțare a programului este de 230.000 mii lei. Finanțarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. În cadrul acestui program, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, au putut depune dosarele de finanțare până la data de 31 ianuarie 2020 pentru a putea beneficia de instalarea panourilor fotovoltaice. Cu toate că programul putea ajuta locuințele neelectrificate să iasă din întuneric, el nu a avut deloc succes până acum pentru că Ministerul a reușit să colecteze un număr infim de dosare. Concret, au fost depuse doar 114 cereri de finanțare, pentru un număr de 1943 gospodării izolate și, până în prezent, au fost aprobate doar 7 cereri de finanțare.

Sistem de vouchere pentru conectarea la energie electrică – În mod similar cu alte programe naționale (cum ar fi Prima Casă, Prima Mașină, A doua casă etc.), proiectul de lege privind Programul Național Prima Lumină este un program de subvenții pentru conectarea la energie electrică pe bază de vouchere. 

Inițiativa legislativă USR  propune rezolvarea problemei conectării la energie electrică prin vouchere, fiecare gospodărie să poată fie să achiziționeze un sistem verde (fotovoltaic, hidro sau eolian), pentru a produce energia electrică necesară iluminatului și accesului la informare și educație (telefon, televizor), fie, unde soluția este posibilă și mai rentabilă, să se poată conecta la rețeaua electrică de distribuție publică. 

Proiectul a trecut tacit de Senat și, de aproape un an, este închis ,,într-un sertar” la Camera Deputaților așteptând să fie pus pe Ordinea de Zi a Plenului Camerei Deputaților.

  • Scăderea numărului gospodăriilor izolate care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică;
  • Creșterea numărului familiilor/persoanelor din gospodăriile izolate care beneficiază de acces la energie electrică și reducerea riscurilor privind sănătatea (cauzate de calitatea proastă a aerului în cazul locuințelor a căror singură sursă de încălzire sunt combustibilii solizi) precum și reducerea riscului de incendii (ridicat din cauza firelor de electricitate instalate ilegal sau informal și neizolate, sau în cazul iluminării cu lumânări);
  • Creșterea numărului copiilor din familiile izolate care beneficiază de acces la energie electrică și reducerea abandonului școlar favorizat de lipsa electricității;

Estimare a impactului bugetar:

Tichetul de lumină poate acoperi, fie (1) costul unui sistem verde (fotovoltaic, hidro sau eolian) de bază, care să asigure suficientă energie pentru iluminat și consumatori mici (telefon, televizor satelit, radio), fie (2) costul conectării la rețeaua electrică locală. Costul mediu estimat este de 7.000 lei/voucher și acoperă costurile echipamentelor precum și costurile auxiliare.

Programul Prima lumină se poate implementa în etape – începând cu o fază de pilotare în 15.000 de locuințe. Pentru un cost mediu de 7.000 de lei/voucher, costul total estimat pentru această fază ar fi de circa 21.000.000 de euro.

Costul total estimat pentru electrificarea celor 50.000 de locuințe este de 70.000.000 de euro.

Sursa de finanțare:

Sursa de finanțare a Programului Național Prima Lumină o poate constitui Programul Național de Dezvoltare Locală (conform proiectului de lege depus).

Alte surse care pot fi identificate/direcționate pentru un asemenea program pot include fonduri europene (Programul Operațional Infrastructură Mare – eficiență energetică, smart grids), Fondul de mediu, fonduri dedicate de la bugetul de stat, facilități fiscale pentru mediul privat pentru implicarea acestuia în dezvoltarea de micro-infrastructuri energetice (micro-grids).

Instituția responsabilă – Ministere, agenții, autorități: Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (fost MDRAP – inclusiv prin Serviciile de Asistență Socială din primării), Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Ministerul Energiei

Selecția și verificarea beneficiarilor se va face prin Serviciile de Asistență Socială din primării, de echipe comune asistent/lucrător social și auditor energetic/auditor social. Listele cu beneficiari vor fi întocmite de către primării și vor fi centralizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care coordonează și acțiunea de tipărire și distribuire a voucherelor. ANRE realizează o listă cu firmele autorizate să participe la montaj. Voucherele vor și nominale și vor fi distribuite prin primării. Monitorizarea se va realiza prin vizite pe teren, realizate prin sondaj de către Ministerul Energiei împreună cu reprezentanți ai primăriei.

Pentru mai multe detalii:

Interpelare: Școli fără electricitate: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/DINICA%20870A.pdf Răspuns interpelare: Școli fără electricitate: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/13%2011%20DINICA%20870A.pdf

Sari la conținut