Uniunea Salvați România lansează un proiect de lege care oferă facilități fiscale pentru investitorii și companiile din sectorul petrochimiei. Industria petrochimică poate absorbi o cotă însemnată din cantitatea de gaze naturale estimată a fi produsă din rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră în următoarele decade sau din perimetrele onshore de mare adâncime.

În ciuda potențialului său, România a cunoscut un regres în acest domeniu, deși, o dezvoltare durabilă a economiei și o îmbunătățire a standardului de viață nu se pot realiza fără a stimula industria petrochimică – un domeniu în care am ajuns să importăm produse chimice chiar dacă, pentru unele, materia primă este produsă în România. Numai în 2016 am importat mărfuri și produse petrochimice în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro.

Pentru a combate acest dezechilibru acut, sunt necesare o serie de politici fiscale care să stimuleze crearea de locuri de muncă și pentru a maximiza valoarea adăugată mare și influența pozitivă pe care industria petrochimică le poate avea și în alte domenii.

Inițiatoarea proiectului este deputata USR Cristina Prună, membru în Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

„România, o țară cu o tradiție bogată în domeniul petrochimic, a ajuns importator net de produse de profil într-o perioadă în care această industrie va cunoaște un boom economic spectaculos la nivel european în cadrul tranziției energetice. Cred că e de datoria noastră să apărăm acest sector deoarece potențialul de creștere este enorm. Acest proiect de lege vine cu o serie de facilități fiscale pentru companii și forța de muncă specializată din domeniu pentru a încuraja investițiile în petrochimie, ceea ce va avea reverberații și în domeniile conexe (îngrășăminte, producția de baterii, construcții sau electromobilitate). Avem la dispoziție o cantitate foarte mare de gaze în Marea Neagră, dar și rezerve onshore descoperite recent, care ar putea fi valorificate superior în țară.”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.

Printre măsurile propuse amintim:

• Reducerea impozitului de la 16 la 10% pentru profituri de 10 milioane de lei pentru societățile care venituri din petrochimie
  • Deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități pentru a încuraja investițiile în mijloace fixe performante
  • Amortizare accelerata pentru investițiile în cercetare-dezvoltare
  • Recuperarea pierderilor fiscale în 10 ani consecutivi, în loc de 7 cum este prevăzut actualmente în codul fiscal
  • Scutirea de la plata impozitului pe salarii, facilitatea regăsită și în sectorul IT, ceea ce a permis o dezvoltare importantă a acestei industrii
  • Scutirea de la impozitare a sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de relocare în interesul serviciului, facilitate pentru a-i aduce pe oameni în zonele unde se dezvoltă această activitate, din țară sau din afară

Expunerea de motive și proiectul de lege pot fi consultate aici –

Expunere de motive

Proiect Petrochimie

USR va cere susținerea deputaților și senatorilor din celelalte partide politice deoarece propunem un proiect cu viziune pe termen lung pentru dezvoltarea economică a țării. În plus, oamenii care lucrează în domeniu trebuie protejați și încurajați să lucreze în România iar relansarea industriei poate contribui la bunăstarea țării.

Sari la conținut