Argumente medicale bazate pe dovezi, obligatorii la emisiunile despre sănătate de la Radio și TV

Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri, 14 noiembrie, 2018, cu 264 de voturi pentru și un vot contra, un proiect legislativ (Pl-x nr. 374/2018) care introduce în Legea Audiovizualului nr. 504/2002, obligația pentru radiodifuzori „de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi și de a include în program perspectiva unui medic specialist cu experiență în tema abordată”.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul fiind Camera decizională pentru acest proiect legislativ. Inițiatorii sunt deputații USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu, Cristian Ghinea, Dan Barna și senatorul USR Adrian Winer.

Acuratețea factuală este o problemă de importanță națională când sunt abordate subiecte cu impact potențial major asupra sănătății publice. Instituțiile media au responsabilitatea să respecte această acuratețe factuală, să facă diferența între fapte și opinii și totodată să le ofere experților și medicilor specialiști oportunitatea de a-și prezenta perspectiva.

Din păcate, în România s-au înregistrat cazuri în care programe de radio și televiziune s-au transformat în platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândirea de știri false și auto-atribuirea abuzivă a unor competențe profesionale inexistente.

Tudor Pop, deputat USR: ”Votul din Cameră este un pas înainte pentru sănătatea românilor. Acest proiect de lege este, în primul rând, un semnal de alarmă. O acțiune preventivă, pe fondul unor derapaje care, din păcate, contribuie la răspândirea în spațiul public a unor mituri, informații și știri false legate de sănătate. Pe de altă parte, această lege nu poate salva de una singură vieți. În schimb, un program solid de educație în sănătate o poate face, poate veni cu succes în completarea ei. Accesul la servicii medicale de calitate salvează vieți. La fel vaccinarea.”

Vaccinarea vs. Olivia Steer

O situație care ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă în privința vaccinării, spre exemplu. Potrivit unei analize realizată în 2017 de cercetătorii de la King’s College London și Public Health England, factorul principal care influențează decizia părinților de a nu-și vaccina copiii este mesajul anti-vaccinare din mass media. Astfel, omisiunea perspectivei științifice, medicale din emisiunile cu teme de sănătate are un impact asupra percepției populației privind vaccinarea și poate duce inclusiv la pierderea de vieți.

Până acum, 59 de persoane au murit de rujeolă fiindcă nu au fost vaccinate, iar la nivel național avem aproape 15.500 de cazuri de îmbolnăviri, cele mai multe la copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Organizația Mondială a Sănătății arată că vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți, iar Ministerul Sănătății afirmă că „atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice”.

Textul de lege

Articol unic – Articolul 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. După alineatul (1) se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

„Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”

  1. Alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„În aplicarea corectă a prevederilor alin. (1) și (2), Consiliul emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale și ale normelor emise și sancționează încălcarea acestora.”

 

Sari la conținut