Proiectul USR inițiat de senatorul Cristian Ghica, care prevede expertizarea seismică a spitalelor înainte de realizarea lucrărilor de reabilitare, a fost adoptat în unanimitate în Senat.

Proiectul prevede ca până în anul 2024 toate clădirile utilizate ca spital, policlinică sau dispensar medical să fie expertizate în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, excepție fac cele deja expertizate după data de 01.01.2010.

Responsabilitatea de a demara aceste lucrări de expertiză revine administratorilor instituțiilor medicale, iar nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei. De asemenea, pentru a garanta investițiile făcute de către autoritățile centrale și locale în consolidarea și reabilitarea imobilelor care au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar medical, toate documentațiile pentru investiții în cuantum de peste 450.000 lei vor conține în mod obligatoriu o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani.

”Reabilitarea unităților sanitare fără adresarea riscului seismic, dincolo de pericolul zilnic evident pentru personal și pacienți poate cauza probleme în lanț în cazul unui seism major. Pe lângă efectele imediate, din cadrul unității respective, pierderea unei unități sanitare într-o situație de urgență duce indirect la pierderea a sute, mii de vieți care ar fi putut fi beneficia de asistență în unitatea respectivă la momentul crizei”, își motivează senatorul USR Cristian Ghica propunerea legislativă.

Scopul acestor modificări legislative este conștientizarea pericolului seismic, responsabilizarea administratorilor unităților sanitare, dar și realizarea unor economii bugetare pe termen mediu și lung: ”Avem datoria să luăm aceste măsuri pentru siguranța cetățenilor și intervenții eficiente în situații de urgență; nu putem permite ca tragedii similare celor din 4 martie 1977 să se mai repete”, a mai declarat senatorul USR Cristian Ghica.

Situația unităților sanitare din România este îngrijorătoare, iar imobilele în care funcționează unitățile sanitare reprezintă un pericol public în cazul unui seism.

Unul din trei spitale din România sunt încadrate la clasa 1 sau 2 de risc seismic, iar drama este că cele mai multe sunt reabilitate fără a fi în primul rând consolidate. Propunerea instituie obligativitatea evaluării riscului seismic într-un termen, sub sancțiunea interzicerii oricărei investiții mai mari de 450.000 lei.

În această situație se află atât policlinici locale de mici dimensiuni, cât și unități cu rol major în sistemul sanitar. Majoritatea reabilitărilor au fost făcute din bani publici, fie de la bugetul de stat, fie din bugete locale sau în cofinanțare europeană.

Proiectul a primit 97 de voturi pentru și niciun vot împotrivă la Senat, urmând ca în perioada următoare să fie și votul la Camera Deputaților. Recent, Senatul României a votat o altă inițiativă a senatorului USR Cristian Ghica – modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății astfel încât serviciile medicale în cazul victimelor violențelor ori ale accidentelor fără autor identificat să fie suportate de către stat și nu de către victime.

Sari la conținut