Parlamentarii Uniunea Salvați România i-au invitat la discuții pe reprezentanții mai multor Asociații de Cadre Militare pentru a dezbate proiectul USR privind pensiile speciale (Pl-x 116/2018). La dezbaterea de la grupul parlamentar USR de la Camera Deputaților au participat parlamentarii Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Dumitru Lupescu, Mihai Botez, Bogdan Rodeanu și Daniel Popescu.

În octombrie 2017, USR a depus un proiect de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate. Proiectul este ținut la sertar de PSD-ALDE deși USR a făcut 16 solicitări de includere a acestuia pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

„Proiectul depus în octombrie 2017 vrea să reducă din inechitatea propusă de actuala majoritate parlamentară prin eliminarea unor pensii speciale și plafonarea unor pensii exagerate în cazul militarilor și magistraților. Proiectul legislativ respectă atât cutuma NATO, cât și Recomandările Comisiei de la Veneția. Întâlnirea cu militarii români a avut scopul de a-i asigura de toată susținerea în privința recunoașterii muncii lor, acțiune care, totodată, este în acord cu poziția exprimată de militarii prezenți la discuții”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților. USR a invitat reprezentanții rezerviștilor pentru a discuta despre forma propusă și impactul acesteia și a decis că discuțiile tehnice pe formula de reformare a sistemului de pensii pentru aceste categorii vor continua cu cei interesați.

“Milităm pentru principiul contributivității. Vrem ca oamenii care s-au expus unor riscuri, care au avut slujbe dificile, în speță militarii, să fie răsplătiți pentru dedicarea muncii lor, dar totodată vrem și echitate în sistemele de pensii. Vom continua discuțiile tehnice pe acest subiect cu reprezentanții cadrelor militare pentru ca proiectul de lege să fie cât se poate de clar și să nu lase loc de nicio interpretare”, a transmis deputatul USR Cristina Prună.

USR are ușile deschise pentru dezbateri cu toți cetățenii pe marginea proiectelor legislative propuse. Considerăm că este un lucru firesc de vreme ce ne-am asumat încă din prima zi în Parlament dezbateri cu societatea civilă astfel încât activitatea parlamentarilor USR să fie în conformitate cu nevoile românilor. Așteptăm la dezbateri toate categoriile profesionale vizate în acest proiect pentru a găsi cele mai bune soluții pentru un sistem de pensii echitabil.

“În calitate de fost militar, precizez că pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale și se supun deciziilor CCR 20/2000 și CCR 29/2011. Pensiile rezerviștilor sunt un drept constituțional. În discuțiile avute cu reprezentanții rezerviștilor, i-am asigurat că au în USR un aliat care susține plafonarea unor pensii exagerate, și nicidecum eliminarea pensiilor rezerviștilor, nici acum și nici în viitor”, a conchis deputatul USR Dumitru Lupescu.

Asociațiile prezente la dezbatere:

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” din MApN

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul afacerilor Interne

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Protecție și Pază

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere S.R.I

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere -MAI-DIPI

Asociația Pensionarilor din ANP

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Telecomunicații Speciale

Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Federația Militarilor din România

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România

Sari la conținut