USR consideră că într-o țară normală nu ar fi trebuit să se voteze în Parlament o lege pentru construcția autostrăzii Iași-Târgu Mureș, dar această investiție nu mai poate întârzia din cauza incompetenței guvernelor PSD-ALDE.

USR a contribuit substanțial la proiectul de lege prin amendamentele depuse de deputatul Cătălin Drulă. Astfel, imediat după promulgare, datorită amendamentelor USR, în 30 de zile vor trebui să înceapă procedurile de achiziție publică pentru acest proiect de investiție.

“Presiunile societății civile și lupta noastră în Parlament au dat roade astăzi odată cu votarea proiectului autostrăzii Moldovei cu amendamentele aduse de USR. În plenul de astăzi le-am transmis celor de la PSD că au 30 de zile să se apuce de A8. Gata cu sabotajul și amânările. Autostrada A8 este vitală pentru economia Moldovei”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi.

Un amendament introdus de USR prevede că începând din acest an fiecare lege a bugetului de stat va trebui să prevadă exact creditele bugetare solicitate de Ministerul Transporturilor pentru acest proiect (sau să deroge explicit de la legea autostrăzii).

Al alt amendament USR impune ca limitele geografice să fie clar definite de la granița cu Republica Moldova (cu un nou pod peste Prut) până la conexiunea cu Autostrada Transilvania lângă municipiul Târgu-Mureș.

De asemenea, proiectul prevede explicit că Ministerul Transporturilor gestionează proiectul, astfel se va termina aventura subordonării proiectului la Comisia de Prognoză din subordinea doamnei Viorica Dăncilă.

“Deși autostrăzile nu se construiesc prin lege (Guvernul are deja cadrul legal necesar pentru a construi), este important să reamintim guvernanților cât de des putem că fiecare zi de întârziere a dezvoltării Moldovei este o crimă economică. Noi susținem nu doar această lege, ci investițiile în infrastructură pe bune. Chiar dacă această lege a trecut, nu cred că se vor înregistra progrese. Consider că unica soluție pentru dezvoltare, și în special dezvoltarea Moldovei, este să votăm o majoritate parlamentară care să aibă ca prioritate construcția de școli, spitale și autostrăzi, și nu distrugerea justiției și furtul din bani publici”, transmite deputata USR de Iași, Cosette Chichirău.

Construcția autostrăzii A8 înseamnă scoaterea din sărăcie a regiunii Moldovei și investiții care vor reduce decalajele de dezvoltare dintre Moldova și celelalte regiuni ale țării. În anul Centenarului, Moldova a rămas singura regiune istorică fără vreun kilometru de stradă construit.

“Votarea acestei legi este o bucurie pentru cetățenii Moldovei. Atât autostrada Iași-Târgu Mureș cât și Bacău-Brașov sunt esențiale pentru dezvoltarea regiunii, important este să înceapă construcția uneia dintre ele. Într-o țară normală nu ar fi trebuit să avem o astfel de lege în Parlament dar a trebuit să o adoptam dată fiind incompetența guvernului Dăncilă. Atât eu cât și colegii mei vom milita pentru orice proiect de infrastructură care va aduce dezvoltare pentru zona Moldovei”, conchide deputatul USR de Bacău, Lucian Stanciu Viziteu.

Sari la conținut