Tudor Rareș Pop

Deputat de București

Comisia pentru sănătate şi familie
Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării - Secretar
tudor.pop@cdep.ro

Tudor Rareș Pop a făcut parte din membrii societății civile care au ales să se alăture premierului Dacian Cioloș în mandatul său de un an de zile la conducerea Guvernului României. Pentru început a fost consilier la Cancelaria Prim Ministrului și ulterior l-a însoțit pe Cristian Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene din poziția de Șef de Cabinet. Principalele proiecte în care a fost implicat din poziția ocupată la Cancelaria Prim Ministrului au fost: ”Pachetul Anti-Sărăcie”, ”Pachetul pentru Dezvoltarea Clasei de Mijloc la Sate” și programul ”Fiecare copil la grădiniță”.
În cadrul activității desfășurate pentru Pachetul Anti-Sărăcie, Tudor a avut o contribuție importantă în programul de electrificare a locuințelor fără acces la rețeaua de electricitate. La Pachetul pentru Dezvoltarea Clasei de Mijloc la Sate a contribuit alături de Cristian Ghinea și Daniela Giurcă la pachetul de politici publice care a fost lansat în 21 martie 2016.
În programul “Fiecare copil la grădiniță” a făcut parte din echipa care s-a ocupat de negocierile și dezbaterile inter-ministeriale pentru normele de implementare ale legii aferente. Programul a căpătat un cadru legislativ de funcționare la nivel național printr-o Hotărâre de Guvern emisă în luna ianuarie 2016 – detalii pe http://www.contributors.ro/reactie-rapida/cum-ducem-%E2%80%9Dfiecare-copil-la-gradini%C8%9Ba%E2%80%9D-in-toata-romania/
Activitatea sa la Ministerul Fondurilor Europene a fost centrată pe restructurarea activității instituționale și operaționalizarea priorităților ministerului. A fost implicat direct în proiectul dedicat găsirii finanțării electrificării a 10.000 de locuințe fără curent din România și a colaborat la găsirea soluțiilor necesare, care au fost ulterior cuprinse în Memorandumul pentru fondurile Norvegiene 2014-2021 (semnat din partea României de către ministrul Cristian Ghinea la data de 13.10.2016, România fiind prima țară care a semnat acest memorandum în noul exercițiu financiar).
Înainte de a face parte din administrația publică, Tudor a activat în cadrul societății civile și a dezvoltat un proiect de succes ”HaicuBicla”, pe care l-a și transformat într-un ONG local, care a ajutat la încurajarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport curent în mediul urban. Ca o continuare firească a activităților sale, Tudor a coordonat și instalarea în București, în 2016, a șapte stații de self service pentru bicicliști. Mai multe detalii despre proiect puteți citi pe http://www.decatorevista.ro/tag/hai-cu-bicla/
Printre proiectele continuate din calitatea de consilier și care au legătură cu activitatea sa anterioară, Tudor a ajutat și susținerea proiectului ”Rețeaua Națională de Trasee Cicloturistice”. Tot din activitatea sa în cadrul societății civile, Tudor a inițiat și proiectul ”București, muzeu în aer liber” – https://www.facebook.com/Bucuresti-Muzeu-%C3%AEn-Aer-Liber-765694676860627/videos/
Despre USR, Tudor declară: ”Cred că Uniunea Salvați România este singurul partid care a înțeles corect mesajul pe care cetățenii României l-au transmis clasei politice după evenimentul tragic de la Colectiv. Avem nevoie să privim viitorul printr-o altă paradigmă, să înlăturăm ceea ce am făcut greșit în ultimele două decenii, să încetăm a mai pune preț pe lucrurile obținute ușor, fără muncă și fără dedicație. Cred că este esențial să găsim o soluție prin care să continuăm proiectele începute de Guvernul Cioloș și să promovăm alte politici publice care să fie relevante pentru nevoile societății și care să respecte agenda publică așa cum este ea scrisă de către cetățeni. În viziunea mea, singura entitate politică în stare să continue filozofia de guvernare a lui Dacian Cioloș este USR, o entitate în ale cărei principii și programe mă regăsesc deplin, atât profesional, cât și personal. După un an de administrație publică și experiența din cabinetul Cioloș 1, cred că am experiența și determinarea de care e nevoie pentru a duce mai departe, alături de colegii din USR, proiectul de țară în care am fost implicat.”

Cătălin Drulă

Deputat de Timiș