Tudor Benga

Tudor Benga

Deputat de Brașov

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
tudor.benga@cdep.ro

Ma consider in primul rand antreprenor. Am pornit de unul singur o afacere, am construit in echipa alte doua de la zero, am preluat si extins o a patra deja construita de familia mea. Prima a esuat dupa doi ani dar a fost o excelenta lectie despre antreprenoriat. Celelate trei sunt nume respectate in domeniile lor: Okian.ro – cea mai mare librarie online de carte straina, Frisbo – liderul pietei de e-fulfillment, si distribuitorul Pearson ELT in Romania.
Am plecat la 17 ani cu o bursa in SUA. Inceputul unui periplu de burse ce m-a purtat prin trei ani jumate de facultate in SUA si un semestru in Columbia. Dar si prin nenumarate calatorii cu rucsacu-n spinare in America Latina si Balcani. Am terminat studii balcanice la Sarah Lawrence College in 2004. In 2010 m-am intors in SUA pentru un master in relatii internationale si politici publice la Columbia University.
M-am reintors in tara in septembrie 2012 hotarat sa ma implic. Am pus bazele Factual cu cativa prieteni, insa adevaratul debuseu a venit cu protestele anti-Rosia in 2013. Am participat la cat de multe am putut, dar mai important am inceput sa scriu constant. Pe Facebook. Despre subiectul cel mai important mie: ca fara dezvoltare politica nu putem avea dezvoltare economica sau scoiala reale. Si asta a devenit lupta mea. Si-am batut moneda pe subiect doi ani. Si parea ca nu m-asculta mai nimeni. Pana intr-o seara de noiembrie 2015. Cand apelul meu pe Facebook, trimiteti-ma la consultarile de la Cotroceni, a luat foc. Si m-am trezit la Cotroceni. Iar multa lume, mult mai multa decat as fi crezut, a simtit ca-i reprezint. In nici o saptamana m-am trezit cu expunere media nationala si mii de followeri pe Facebook. O portavoce pe care ma simt dator sa o folosesc.

Valori si principii:
In buna masura baschetul m-a construit ca om. Baschetul m-a invatat ce-i competitia, ce-i echipa, ce-i fair-play-ul, ce-i lupta. America mi-a deschis ochii si orizonturile si m-a invatat ca nimic nu e imposibil daca muncesti suficient. Sarah Lawrence m-a învățat sa gândesc și sa chestionez orice, fiecare premiza. Balcanii m-au invatat ce subtire e granita dintre civilizatie si haos si cat de crunt se poate razbuna istoria daca te joci cu focul. Columbia (țara) m-a învățat ce-nseamna sa mori ca societate dar și să renaști.

Antreprenoriatul m-a învățat ce-nseamna sa construiești și ca echipa reprezintă totul. Dar si ca nimic nu sta-n picioare pana nu zidesti o bucatica din suflet in temelie. România anilor 2005-2010 m-a învățat ce înseamnă sa nu ratezi oportunitatea atunci cand iti trece prin față dar și cât de scump costa amatorismul atunci când vremurile-s grele. Lecție valabilă la toate nivelurile, de la cel de om, la cel de organizație, și pana la cel de țară.

Columbia (universitatea) mi-a pus în ordine multe din lecțiile astea. Și m-a lamurit ca pana nu reparăm politica riscam sa se surpe tot ce construim în jur. România anilor 2012-2016 mi-a dat ocazia sa văd tot cei mai bun și frumos în nația asta dar și tot ce-i mai rău și abject. Și sa înțeleg ca dacă ne zbatem suficient putem schimba tot ce ne dorim.

Imi plac competitia, fair-play-ul, echipele si construcția. Si mai ales libertatea. Mi-am propus să pot trăi ca un om liber in țara mea. Dar nu poți trăi ca un om liber într-o țară captivă. Și țara asta va rămâne captivă dacă nu schimbam clasa politica si mecanismele care ne-au adus aici. Așa c-avem de lucru.

Tudor Benga – Declarație de avere 2019

Cristina Iurișniți

Cristina Iurișniți

Deputat de Bistrița-Năsăud
Lavinia Cosma

Lavinia Cosma

Deputat de Mureș
Dumitru Dobrev

Dumitru Dobrev

Membru al Biroului Național USR
Vlad Duruș

Vlad Duruș

Deputat de Maramureș