Tudor Benga

Tudor Benga

Membru al Biroului Național USR, Deputat de Brașov

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
tudor.benga@cdep.ro

Tudor Benga este deputat de Brașov la al doilea mandat, în urma alegerilor de pe 6 decembrie 2020. Alături de reforma electorală și aeroportul Brașov, care i-au fost teme prioritare în mandatul 2016-2020, modernizarea transportului feroviar și reforma administrativ-teritorială vor fi, de asemenea, prioritățile sale în legislatura 2020-2024. Ambele teme sunt linii strategice de dezvoltare atât pentru Brașov, cât și pentru România în ansamblu şi vor necesita importante reforme legislative pentru a pune cu adevărat potențialul țării în valoare.

Tudor Benga e născut și crescut la Brașov. A absolvit Colegiul Național „Andrei Şaguna” și a plecat bursier la facultate în SUA. Și-a făcut studiile de licență la Sarah Lawrence College și, mai apoi, masterul în politici publice și relații internaționale la Columbia University în New York.

Este antreprenor din 2005 și a pus pe picioare la Brașov două companii în zona de comerț electronic și logistică-distribuție. Prima este Okian, unul dintre principalii vânzători de carte străină din România. Cea de-a doua este Frisbo, companie de e-fulfillment, ce operează astăzi în mai bine de 7 țări est și central-europene. A avut o constantă implicare civică odată cu reîntoarcerea definitivă în România, la finalul lui 2012.

Este co-fondator Factual, prima platformă românească de fact-checking, și un contributor activ în dezbaterea publică privind deschiderea pieței politice. S-a implicat activ în politică începând din august 2016 și este unul dintre membrii fondatori ai USR Brașov.

În primul mandat de deputat a fost membru în Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului. A fost unul dintre artizanii legii ce a simplificat accesul Diasporei la vot și a permis participarea în condiții civilizate a aproape un milion de români din străinătate la scrutinul prezidențial din noiembrie 2019. Crede cu tărie că România are nevoie de acel deceniu de creștere consistentă și neîntreruptă în care să prindă din urmă Europa de Vest. Așa cum au făcut-o și Italia, Spania, Portugalia sau Polonia la vremea lor. Deceniul în care să își construiască infrastructura și să își reformeze administrația, să își modernizeze instituțiile și să își consolideze economia. Să își aducă la standarde cât de cât europene școlile și spitalele și să își poată atrage înapoi măcar o parte din Diaspora

Tudor Benga – Declarație de avere 2019

Marius Andrei Miftode

Marius Andrei Miftode

Deputat de Brașov
Mihai Goțiu

Mihai Goțiu

Membru al Biroului Național USR
Elek Levente

Elek Levente

Membru al Biroului Național USR
Ionuț Moșteanu

Ionuț Moșteanu

Membru al Biroului Național USR, Deputat de Argeș