Tudor Benga

Tudor Benga

Deputat de Brașov

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
tudor.benga@cdep.ro

Ma consider in primul rand antreprenor. Am pornit de unul singur o afacere, am construit in echipa alte doua de la zero, am preluat si extins o a patra deja construita de familia mea. Prima a esuat dupa doi ani dar a fost o excelenta lectie despre antreprenoriat. Celelate trei sunt nume respectate in domeniile lor: Okian.ro – cea mai mare librarie online de carte straina, Frisbo – liderul pietei de e-fulfillment, si distribuitorul Pearson ELT in Romania.
Am plecat la 17 ani cu o bursa in SUA. Inceputul unui periplu de burse ce m-a purtat prin trei ani jumate de facultate in SUA si un semestru in Columbia. Dar si prin nenumarate calatorii cu rucsacu-n spinare in America Latina si Balcani. Am terminat studii balcanice la Sarah Lawrence College in 2004. In 2010 m-am intors in SUA pentru un master in relatii internationale si politici publice la Columbia University.
M-am reintors in tara in septembrie 2012 hotarat sa ma implic. Am pus bazele Factual cu cativa prieteni, insa adevaratul debuseu a venit cu protestele anti-Rosia in 2013. Am participat la cat de multe am putut, dar mai important am inceput sa scriu constant. Pe Facebook. Despre subiectul cel mai important mie: ca fara dezvoltare politica nu putem avea dezvoltare economica sau scoiala reale. Si asta a devenit lupta mea. Si-am batut moneda pe subiect doi ani. Si parea ca nu m-asculta mai nimeni. Pana intr-o seara de noiembrie 2015. Cand apelul meu pe Facebook, trimiteti-ma la consultarile de la Cotroceni, a luat foc. Si m-am trezit la Cotroceni. Iar multa lume, mult mai multa decat as fi crezut, a simtit ca-i reprezint. In nici o saptamana m-am trezit cu expunere media nationala si mii de followeri pe Facebook. O portavoce pe care ma simt dator sa o folosesc.

Valori si principii:
In buna masura baschetul m-a construit ca om. Baschetul m-a invatat ce-i competitia, ce-i echipa, ce-i fair-play-ul, ce-i lupta. America mi-a deschis ochii si orizonturile si m-a invatat ca nimic nu e imposibil daca muncesti suficient. Sarah Lawrence m-a învățat sa gândesc și sa chestionez orice, fiecare premiza. Balcanii m-au invatat ce subtire e granita dintre civilizatie si haos si cat de crunt se poate razbuna istoria daca te joci cu focul. Columbia (țara) m-a învățat ce-nseamna sa mori ca societate dar și să renaști.

Antreprenoriatul m-a învățat ce-nseamna sa construiești și ca echipa reprezintă totul. Dar si ca nimic nu sta-n picioare pana nu zidesti o bucatica din suflet in temelie. România anilor 2005-2010 m-a învățat ce înseamnă sa nu ratezi oportunitatea atunci cand iti trece prin față dar și cât de scump costa amatorismul atunci când vremurile-s grele. Lecție valabilă la toate nivelurile, de la cel de om, la cel de organizație, și pana la cel de țară.

Columbia (universitatea) mi-a pus în ordine multe din lecțiile astea. Și m-a lamurit ca pana nu reparăm politica riscam sa se surpe tot ce construim în jur. România anilor 2012-2016 mi-a dat ocazia sa văd tot cei mai bun și frumos în nația asta dar și tot ce-i mai rău și abject. Și sa înțeleg ca dacă ne zbatem suficient putem schimba tot ce ne dorim.

Imi plac competitia, fair-play-ul, echipele si construcția. Si mai ales libertatea. Mi-am propus să pot trăi ca un om liber in țara mea. Dar nu poți trăi ca un om liber într-o țară captivă. Și țara asta va rămâne captivă dacă nu schimbam clasa politica si mecanismele care ne-au adus aici. Așa c-avem de lucru.

Tudor Benga – Declarație de avere 2019

Adrian Prisnel

Adrian Prisnel

Deputat de Dolj
Mihai Botez

Mihai Botez

Deputat de Vaslui
Dan Lungu

Dan Lungu

Senator de Iași
Bogdan Rodeanu

Bogdan Rodeanu

Deputat de Galați