Stelian Ion

Deputat de Constanța

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
Comisia de validare - Secretar
stelian.ion@cdep.ro

M-am născut la Constanța în anul 1977. Sunt căsătorit și am o fetiță care abia a împlinit vârsta de 1 an. Tatăl meu este de profesie electrician, iar mama referent în cadrul fostei ICRAL. Amândoi sunt acum în pragul pensionării.
Am copilărit în cartierul Tomis Nord, aproape de Parcul Tăbăcăriei, situat în jurul lacului omonim. Am urmat cursurile Școlii Generale nr. 29, o școală dotată cu o sală de sport proprie și cu trei terenuri de sport în aer liber de care ne foloseam mai ales în afara orelor de curs. În perioada gimnaziului am practicat baschetul la Clubul Școlar Sportiv nr. 1, obținând locul II la Campionatul Național de Minibaschet, Târgoviște, 1988. Am participat la mai multe olimpiade de limba română.
Deși se părea că am înclinație mai mult spre profilul umanist, m-am înscris la Liceul Teoretic Ovidius, la profilul matematică-fizică. În perioada liceului am făcut parte din corul Vox Maris, condus de maestrul Boris Cobasnian, participând la două concursuri internaționale în Italia și Turcia.
Spre finalul liceului, fiind atras de domeniu juridic, m-am înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, unde am fost admis în urma unui examen destul de dur. Cei patru ani de facultate, între 1997 și 2001, au fost deosebit de intenși. Am avut colegi excepționali și profesori eminenți.
Deși a existat tentația de a rămâne în București după terminarea facultății, dragostea față de Constanța a fost mai mare. M-am reîntors în orașul natal, unde, în urma unui examen am fost declarat admis în barou. Din anul 2002 și până în prezent am practicat cu plăcere profesia de avocat, la început în cadrul unei societăți profesionale, apoi în cadrul propriului cabinet.
În plan civic, îmi amintesc de primele manifestări din timpul facultății, respectiv de grevele studențești la care am participat activ în cadrul ligii studenților, pentru înbunătățirea condițiilor din căminele studențești și pentru mărirea burselor de studiu. Ulterior, începând cu anul 2013, latura mea pregnant ecologistă s-a manifestat prin participarea la nenumărate manifestații de protest în care am militat pentru protecția mediului înconjurător.
Tot în acea perioadă Constanța a început să fie sufocată de nenumărate proiecte imobiliare controversate. Au început să apară foarte multe blocuri în special pe spațiile verzi, cu încălcarea legislației din materia urbanismului și a protecției mediului. În momentul în care interesele imobiliare au ajuns în cartierul în care am copilărit am decis că este momentul să mă implic civic cu toate forțele. Constanța ajunsese de nerecunoscut: din cauza proastei administrări a decăzut foarte mult din punct de vedere economic, cultural și al calității vieții urbane.
Am câștigat în calitate de avocat câteva procese cu oarecare rezonanță locală în domeniul urbanismului, împiedicând astfel unele proiecte imobiliare ilegale. În anul 2016, împreună cu un grup de avocați, economiști și ingineri, am pus bazele asociației Verde Urban care luptă pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice, pentru protecția mediului, împotriva abuzurilor admnistrației publice și pentru creșterea gradului de implicare civică a cetățenilor.
Deși nu am avut niciodată dorința de a mă înscrie în vreun partid politic, apariția mișcării USR m-a determinat să fac pasul spre politică, deoarece mă regăsesc pe deplin în setul de valori pe care acest partid nou și atipic le promovează.

Silviu Dehelean

Deputat de Bihor