Silviu Dehelean

Deputat de Bihor

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
Comisia de validare
[email protected]

Silviu Dehelean este deputat de Bihor la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020, Silviu Dehelean a fost membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, de unde a contracarat încercările PSD-ALDE de distrugere a Justiției. Este unul dintre juriștii care au elaborat textul inițiativei „Fără penali în funcții publice” și se numără printre inițiatorii proiectului „DNA-ul pădurilor”. Silviu Dehelean a depus numeroase sesizări la Curtea Constituțională pe proiecte de legi care ridicau suspiciuni de neconstituționalitate.

Ca parlamentar, a inițiat și proiecte de lege direct în beneficiul cetățenilor, cum ar fi proiectul prin care veniturile provenite din șomajul tehnic în vremuri de pandemie să nu poată fi supuse popririlor, proiectul pentru scutirea de taxe de cadastru și proiectul care restabilește statutul excepțional al exproprierilor.

De asemenea, a inițiat un proiect de lege prin care sunt majorate pedepsele pentru faptele de corupție comise în perioada stării de urgență, proiect care mai așteaptă doar votul plenului Camerei Deputaților pentru a deveni lege.

Silviu Dehelean are o experiență în activitatea juridică de peste 15 ani, este membru în Colegiul Director al Camerei Notarilor Oradea și în Corpul de control al Uniunii Notarilor. S-a implicat și civic în Oradea, prin platforma oferită de Asociaţia Cultura în mișcare, ONG care încearcă să pună în dezbatere subiecte de interes pentru oraș, să readucă atenția spre cultură și să prezinte cât mai obiectiv istoria orașului, celebrând diversitatea acestuia.

Silviu Dehelean – Declarație de avere 2017

Silviu Dehelean – Declarație de avere 2018