Ramona Strugariu

europarlamentar

Ramona Strugariu este deputat european USR din iulie 2019. Înainte de a-și prelua mandatul, a fost manager al unui proiect pilot implementat de Ministerul Justiției din România şi VEBO, Elveția. Ulterior, a fost șefa de cabinet a unui eurodeputat român la Bruxelles.

Este licențiată în drept a Universității Al. I. Cuza din Iași și absolventă a unui program de masterat în drept european la aceeași universitate. Ramona Strugariu a urmat, de asemenea, cursuri în cadrul unui program de masterat în Management și Administrarea Afacerilor la Vrije Universiteit – Bruxelles.

În Parlamentul European, Ramona Strugariu este vicepreședintă a Delegației la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Republica Moldova (D-MD), co-preşedinta Comisiei pentru energie din cadrul Euronest, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA), membru supleant al Comisiei pentru control bugetar (CONT), membru supleant al Comisiei pentru petiții (PETI), membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), membru supleant al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia (D-TR) și membru supleant al Comisiei de anchetă pentru examinarea utilizării Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente (PEGA).

Face parte din Comitetul director al Intergrupului pentru Anticorupție și este co-preşedinta Grupului de lucru pentru libertatea presei.

Încă din primele luni de mandat, Ramona Strugariu a fost responsabilă pentru o serie importantă de subiecte privind libertatea presei, justiția și statul de drept. Este raportor permanent Renew în Comisia LIBE pentru combaterea spălării de bani și a traficului de droguri și raportor de grup pentru dosarele cu privire la situația statului de drept în Ungaria. În plus, a lucrat în calitate de raportor de grup la Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului „Justiție”. Este raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a UE. Totodată, a inițiat o rezoluție de urgență privind Rusia, adoptată cu o largă majoritate în iulie 2019, făcând un apel ferm la adoptarea unui regim european privind sancțiunile pentru încălcările grave ale drepturilor omlui (așa-numita lege Magnitski europeană).

Ramona Strugariu a ocupat în 2020 locul al doilea într-un clasament al tuturor deputaților din Parlamentul European, la numărul de amendamente şi propuneri legislative formulate în diverse rapoarte, conform unor evaluări independente ale organizațiilor care monitorizează activitatea instituțiilor europene. În acelaşi timp, conform unei analize a VoteWatch Europe, una dintre cele mai cunoscute organizații care monitorizează activitatea deputaților europeni, Ramona Strugariu este în top 10 al celor mai influenți deputați europeni în ceea ce priveşte networking-ul şi capacitatea de a construi punți de susținere a proiectelor politice şi a agendei europene. Iar în 2021 a fost declarată cel mai bine conectat europarlamentar din cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT), într-o analiză independentă fiind subliniată capacitatea sa de a stabili parteneriate politice pentru susținerea legislației europene atât cu colegi din Renew Europe, cât și din celelalte grupuri politice, precum și cu actori relevanți implicați în procesul decizional european.

Vlad Botoș

vicepreședinte, europarlamentar