Oana Bîzgan

Deputat de București

Parlamentar independent afiliat Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România
Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare
Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi - Preşedinte
oana.bizgan@cdep.ro

o diplomă de licență și una de master în Administrarea Afacerilor la Universitatea din Goteborg, cea mai mare universitate din Scandinavia. În 2003, a participat la un scurt program de schimb de experiență în cadrul London School of Economics, iar în 2005, a făcut un schimb de studii la Hautes Études Commerciales în Montreal.

Oana are o carieră de peste 12 ani în domeniul managementului strategic și al performanței comerciale, activând profesional în Franța, Suedia și România, și vorbește fluent engleză, franceză și suedeză. Din ianuarie 2009, a revenit în România unde a dezvoltat echipe și afaceri în medii multinaționale pentru companii de top precum Roland Berger și Lafarge. A coordonat proiecte strategice de dezvoltare pentru companii din sectorul energetic și din cel financiar și a fost responsabilă pentru strategia comercială a Lafarge România care a fost considerată un model de bune practici la nivelul întregului grup și, ulterior, implementată în alte 21 de țări.

În ianuarie 2016, Oana s-a alăturat Guvernului Cioloș la Ministerului Economiei în calitate de consilier al Viceprim-ministrului, iar din februarie a preluat și rolul de Chief of Staff la InvestRomania. În timpul mandatului la InvestRomania, împreună cu echipa, a transformat organizația într-un adevărat hub al investitorilor străini – primul punct de contact al acestora cu România ca destinație de afaceri. Printre realizări se numără primul site în engleză centrat pe investitori și oportunități de afaceri (www.investromania.gov.ro), Ghidul Investitorului Străin (http://investromania.gov.ro/web/business-in-romania/the-foreign-investors-guide-2016/), filmul de promovare a României ca destinație de afaceri “Romania – The Strategic Choice” (https://youtu.be/ZzbKHYqwsA0), prezentarea de țară și prezentările sectoriale pe IT&C, industria automobilelor, aerospațială, bio-economia, agricultura și industriile creative (http://investromania.gov.ro/web/newsroom/downloads/), newsletter-ul InvestRomania și Ghidul Exportatorului Român (http://investromania.gov.ro/web/business-in-romania/ghidul-exportatorului-2016/).

În timpul mandatului la InvestRomania, investițiile străine au crescut cu 22,7% în primele 6 luni din 2016 comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Această creștere a influxului de capital străin a avut un impact pozitiv asupra oamenilor și dezvoltării regionale, fiind create aproximativ 50 000 noi locuri de muncă. Printre proiectele mari de investiții administrate de InvestRomania care s-au lansat în această perioadă se numără Airbus Helicopters la Ghimbav, Brașov, în valoare de 52 mil EUR, Star Transmission (divizie a Daimler) la Sebeș, Alba, în valoare de peste 300 mil EUR, Faurecia la Râmnicu Vâlcea în valoare de 12 mil EUR, Continental cu un centru R&D în valoare de 6 mil EUR, etc.

Oana își dorește să contribuie la recăpătarea încrederii cetățenilor în administrație prin transformarea acesteia într-un partener, nu un inamic al românilor, prin transformarea instituțiilor statului în organizații transparente, eficiente și, mai ales, capabile să atragă oameni de cea mai bună calitate. Alături de colegii din USR, Oana crede că le poate reda românilor din toate colțurile lumii încrederea că, împreună, putem transforma România și că politica poate deveni una a bunului simț, modestiei și competenței.

Silvia Dinică

Senator de București