Nicușor Dan

Președinte USR, Deputat de București

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România - Lider
Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
nicusor.dan@cdep.ro

M-am născut la Făgăraş în 1969. Cartierul meu era jumătate sat, jumătate oraș, fiind despărțit de Făgăraș de râul Olt. Tata era muncitor la Combinatul Chimic, iar mama contabilă la REMAT, acum amândoi sunt pensionari. Am o soră care locuiește in București, are un cabinet de psihoterapie.

În clasele a XI-a și a XII-a, în anii 1987-88, am obținut medalii de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Internațională de Matematică. După ce am terminat liceul, m-am dus în armata, apoi am continuat să studiez matematica la București între anii 1989-1992, iar apoi la Paris, în perioada 1992-1998. Astfel, am absolvit în 1995 cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Franța, École Normale Supérieure, fondată de Napoleon, iar în 1998 am obținut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII. În 1998 m-am întors în Romania. De ce? Voiam să schimb România.

De când m-am întors în țară, am fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. În încercarea de a face o diferență, în 1999 am fost unul dintre fondatorii Asociației Tineri pentru Acțiune Civică. Ca președinte, am organizat Forumurile Tinerilor cu Studii în Străinătate din 2000 și 2002, unde am încercat să ajutăm sute de studenți care studiau sau studiaseră în străinătate să se întoarcă acasă și să facă o diferență.

De asemenea, ca fost elev al École Normale Supérieure din Paris, am avut inițiativa creării unei instituții similare în România. Astfel, în 2000 am proiectat și fondat, împreună cu alți trei tineri cercetători români Școala Normală Superioară București, astăzi cea mai prestigioasă instituție de învățământ pentru studenții cu aptitudini spre cercetare de vârf în domeniile științelor exacte (matematică, informatică, biochimie).

În 2006 am început să mă implic în problemele Bucureștiului, ca reacție la agresiunea pe care o vedeam asupra orașului: demolarea a mii de case cu valoare de patrimoniu, construcția a mii de imobile nepotrivite în zonele protejate, dispariția a mai mult de jumătate din spațiile verzi. Astfel am fondat în 2008 Asociația Salvați Bucureștiul, iar în luna martie am publicat raportul “București, un dezastru urbanistic”, care sintetiza problemele Bucureștiului și mecanismele care le produc, și care a fost foarte bine primit de presă.

În 2012, am ales să candidez independent la Primăria Capitalei. În lupta cu „greii” politici precum Oprescu sau Prigoană, am pus pe hârtie un program în 16 puncte care avea în vârful listei construcţia unui metrou uşor pe infrastructura CFR, prioritizarea transportului în comun, terminarea Şoselei de centură sau limitarea parcării în centrul oraşului. Am ieşit pe locul trei în alegeri şi am fost impresionat de numărul mare de oameni care m-au susținut.

După 2012 am continuat lupta în Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Am câștigat peste 90 de procese împotriva autorităților sau alături de ele împotriva speculatorilor imobiliari. Nu în ultimul rând, am acordat consultanță juridică pentru sute de cetățeni afectați de decizii ilegale ale aleșilor locali, în anumite cazuri întocmind chiar acțiuni în Instanță în probleme de construcții, urbanism și spații verzi.

Împreuna cu susținătorii mei din 2012 am creat în 2016 Uniunea Salvați Bucureștiul, prin care dorim să schimbăm modul în care se face administrație publică în București, și apoi în România. Uniunea Salvaţi Bucureştiul a primit voturile a 25% dintre bucureştenii care au votat şi a devenit a doua forţă politică a Bucureştiului. Eu am primit 30% din voturi în cursa pentru Primăria Capitalei. În timpul campaniei electorale, USB a publicat numele tuturor donatorilor şi surselor de finanţare a partidului. Este un gest fără precedent în România de transparentizare a finanţării partidelor politice.

Cornel Zainea

Deputat de Ilfov