Matei Adrian Dobrovie

Deputat de București

Comisia pentru politică externă
Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării - Vicepreşedinte
matei.dobrovie@cdep.ro

Născut în București, jurnalist și analist specializat în politică externă, cu 9 ani de experiență. A lucrat ca Redactor și mai apoi ca Editor la prestigioasa revistă Foreign Policy România și la ziarul Adevărul. Timp de două luni a scris și pentru Financial Times Deutschland, ca bursier Robert Bosch. Ulterior, a devenit analist comentator, editorialist și reporter la ziarul online Epoch Times România. A scris cu pasiune despre mecanismele de responsabilizare ale aleșilor de către alegători și a încercat să încurajeze mișcările grassroots în România, prezentând exemple de partide din alte țări care au reușit să spargă monopolul partidelor establishmentului.
S-a încăpățânat să rămână în domeniul studiat, Științe politice, a analizat și comentat politică internă și externă și acum este pregătit să-și pună la bătaie experiența dobândită și să se implice direct pentru ca împreună să reușim să facem o altfel de politică.

Colegiul German Goethe, licența la Facultatea de Științe Politice a Universității București, secția Franceză, bursier Erasmus la Sciences Po Paris pentru un semestru, Master Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA. Vorbește fluent limbile germană, franceză și engleză.

Ce îmi propun: desființarea votului secret din Parlament, eliminarea imunității parlamentare, interdicția aleșilor de a-și vota beneficii, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și parlamentarilor, reducerea numărului de parlamentari la 300, reducerea pragului electoral la 2% și scăderea numărului de semnături necesare susținerii candidaturilor la toate tipurile de alegeri, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, introducerea votului pe liste deschise cu posibilitatea ierarhizării candidaților sau a unui sistem mixt de tip german (jumătate pe listă, jumătate aleși în circumscripții uninominale), introducerea votului prin Internet, modificarea legii privind votul prin corespondență în sensul trasabilității și securizării votului, desființarea ajutoarelor sociale fără contribuție socială pentru persoanele apte de muncă, facilitarea acordării cetăţeniei române pentru etnicii români din jurul frontierelor şi Balcani, simplificarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române, susținerea reformelor din R. Moldova și Ucraina și promovarea României ca model european de anticorupție pentru R. Moldova si Ucraina, interzicerea mineritului cu cianuri și a exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, înlocuirea redevențelor în bani cu redevențe în natură și a concesiunii cu împărțirea producției, susţinerea şi încurajarea microfinanţării pentru business-uri de familie.

Motivație
Mă numesc Matei Adrian Dobrovie si sunt jurnalist specializat în politică externă, cu o experiență de 9 ani de în domeniu. Am lucrat mai întâi ca redactor și mai apoi editor la revista Foreign Policy România în perioada 2007-2012. În cadrul Adevărul Holding, am redactat articole de politică externă, pentru print și online, pentru ziarul Adevărul, pentru Forbes și Dilema Veche. Am participat la realizarea de dosare tematice de țară cu subiecte politice, economice și culturale, interviuri cu experți români și străini și am coordonat secțiunea online a FP România de pe site-ul Adevărul și paginile din ziar.

Ulterior la ziarul online Epoch Times România am realizat analize și comentarii pe teme de politică externă, interviuri cu experți. Am scris cu pasiune despre mecanismele de responsabilizare ale aleșilor de către alegători, am încercat să încurajez mișcările grassroots din România, prezentând exemple de partide din alte țări care au reușit să spargă monopolul partidelor establishmentului.

Din protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană și a gazelor de șist și revolta de după tragedia de la Colectiv s-a născut o nouă societate civilă și am încercat să strâng idei pentru formarea unei alternative politice, deoarece știam că partidele actuale și politicienii corupți și expirați nu sunt reformabili. M-am bucurat să găsesc în USR un partid cu adevărat grassroots și sunt pregătit să contribui la schimbarea în bine pe care toți o dorim.
Am studiat teoria politicii, la Științe politice, am analizat și comentat politică internă și externă și acum sunt pregătit să-mi pun la dispoziție experiența dobândită și să mă implic direct pentru ca împreună să reușim să facem o altfel de politică.
Am realizat capitolul dedicat politicii externe din programul USR intitulat ”România în lume”. Ca membru al unei Comisii parlamentare de specialitate precum cea de politică externă, de afaceri europene sau cea pentru românii de pretutindeni, voi susține un rol activ, nu doar reactiv, al României în UE. În urma Tratatului de la Lisabona, Parlamentele naționale au primit puteri sporite precum dreptul de a urmări actele legislative ale UE pentru a veghea la respectarea principiului subsidiarității și participă la evaluarea punerii în aplicare a politicilor UE în domeniul afacerilor interne. Ca urmare, ele au un rol sporit în luarea deciziilor și trebuie să-și folosească această putere.
De asemenea, cunoscând problemele cu care se confruntă românii de pretutindeni în menținerea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase, vreau să lucrez pentru ei astfel încât să nu mai fie închise școli în limba română, să aibă dreptul la învățământ în limba maternă, iar statele din vecinătate care găzduiesc comunități istorice românești să respecte principiul reciprocității, protocoalele și Convențiile în vigoare. Fiind specializat în chestiuni europene și de politică externă pot contribui cu o viziune proaspătă. În plus, faptul că vorbesc fluent limbile germană, franceză și engleză mă va ajuta să reprezint cu profesionalism România în întâlnirile cu oficiali străini sau în cadrul grupurilor de prietenie.

Pe de altă parte, conexiunile cu experți români și străini pe care le cultiv aduc acea expertiză care a lipsit atât de mult politicii externe românești. Toate acestea consider că mă recomandă pentru un post de deputat sau senator. Vreau să fiu parte la schimbarea pe care avem șansa s-o facem.

Silviu Dehelean

Deputat de Bihor