Florina Presadă

Senator de București

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România - Vicelider
Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului
Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială
florina.presada@senat.ro

Florina Presadă a absolvit Facultatea de Științe Politice (Universitatea București) și programul de master în Studii Politice și Administrative Europene al Colegiului Europei din Bruges (Belgia).
În ultimii 9 ani, ca manager de proiecte la Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), a coordonat proiecte în care diverse grupuri de cetățeni și organizații neguvernamentale învățau care le sunt drepturile în relația cu autoritățile publice și cum să le folosească pentru ca deciziile publice să răspundă mai bine nevoilor lor.
Astfel, a fost implicată în campanii de schimbare a legislației naționale pentru diagnosticarea corectă a tulburărilor din spectrul autist la adulți și acces la servicii specializate, acces la o locuință decentă, finanțarea programului Școală după școală de la bugetul de stat pentru comunitățile dezavantajate (conform Legii educației naționale), eliminarea barierelor din calea participării politice.
Pe lângă proiectele punctuale în care a fost implicată, a participat la o serie de mișcări civice privind: transparentizarea activității Primăriei Capitalei (petiții, intervenții în Consiliu, proteste), conservarea Halei Matache (2010-2013), dreptul la locuință alături de grupul Vulturilor 50 și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. A fost prezentă la protestele de stradă din 2012 și 2013.
Este co-autor (în calitate de country expert) al unor studii contractate de Public Policy and Management Institute (Vilnius) pentru Eurofound și Comisia Europeană. Subiecte: impactul întoarcerii în țară al emigranților români, forme noi de ocupare (legea zilierilor). Autor al capitolului „Bună guvernare în Ferentari” în volumul „Comunități Ascunse – Ferentari” coordonat de Policy Centre for Roma and Minorities.
Deși crede în responsabilitatea fiecăruia de a face tot ce îi stă în putere pentru a reuși să ajungă acolo unde își dorește, și-a dat seama că acest lucru nu este suficient pentru anumite categorii de oameni în lipsa unor intervenții publice sau schimbări de sistem. Dacă trăiești într-o comunitate la marginea căreia se termină sistemul de canalizare, probabil că și mersul la școală sau la doctor sunt un lux. În mod clar nu toți oamenii au acces la aceleași oportunități și crede că în aceste cazuri statul trebuie să intervină pentru a repara aceste dezechilibre. Florina crede că am ignorat în ultimii 27 de ani astfel de inegalități care fac ca acum în România să avem 8 milioane de români care trăiesc în sărăcie sau la limita sărăciei și cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană (19%).
Crede că avem o datorie față de acești cetățeni – echitatea și solidaritatea sunt principii pe care și-ar dori să le urmăm cât mai mulți dintre noi. Numai așa vom reuși să dăm putere și glas tuturor cetățenilor și să fim cât mai numeroși implicați civic și politic.

Adrian Wiener

Senator de Arad