Emanuel Ungureanu

Deputat de Cluj

Comisia pentru sănătate şi familie - Vicepreşedinte
emanuel.ungureanu@cdep.ro

Emanuel Ungureanu deschide listele USR Cluj pentru Camera Deputaților. S-a născut în Bucovina, dar locuiește de 21 ani în Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai și a susținut public teza de doctorat în Istorie Orală la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Din anul 2003 predă istorie la un liceu din Cluj-Napoca, fiind un profesor iubit și apreciat de elevii săi.
Prima lui pasiune a fost însă asistența socială iar după terminarea Școlii Postliceale în acest domeniu a devenit primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie II a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca până la sfârșitul anului 2004.
În anul 2007 a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”dedicându-se până la uitare de sine îngrijirii a peste 100 de copii și tineri cu insuficiență renală cronică dependenți de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată țara . Emanuel este iubit de copiii și tinerii dependenți de dializă pentru pasiunea și dragostea cu care se implică ca voluntar în organizarea taberelor de recreere la mare și la munte, proiecte complexe și unice la nivel național. În calitate de președinte al acestei asociații, a luptat neobosit pentru a elimina inechitățile din sistemul de transplant.
Emanuel Ungureanu este apreciat în Cluj și pentru activitatea de jurnalist, mai ales pentru anchetele foarte bine documentate ce au vizat corupția și mizeria din sistemul sanitar. A condamnat cu foarte multă energie și consecvență politizarea conducerii spitalelor care face imposibilă activitatea medicilor onești și pune în pericol viața pacienților. A colaborat din anul 2005 la mai multe instituții media din acest oraș cum ar fi: Radio MIX , Radio Impuls, Cetățeanul Clujean, Știri de Cluj.ro, Ziar de Cluj.ro.
În luna mai a acestui an Emanuel Ungureanu a fost premiat la secțiunea articol de opinie, în cadrului Galei Premiilor Media, organizată de Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj,.
În Parlament își propune:
modificarea Legii Transplantului de organe și țesuturi umane cu scopul de a elimina criteriile discreționare de alocare a organelor pentru transplant și asigurarea cadrului legal pentru funcționarea unui sistem eficient de îngrijire a pacientului transplantat. Va milita pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate și Educație și pentru creșterea salariilor medicilor și profesorilor la un nivel decent cu scopul declarat de a opri „exodul” acestora în Occident cu efecte catastrofale asupra calității îngrijirii pacienților din România.

Adrian Wiener

Senator de Arad