Dan Rădulescu

Deputat de Prahova

Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
dan.radulescu@cdep.ro

Am 35 de ani și sunt istoric de artă – studiile le-am făcut la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, istorie și istoria artei, continuând, astfel, profilul din liceu, istorie – științe socio-umane. Actualmente, sunt în ultimul an de doctorat, cu o temă ce tratează istoria artei românești, în cadrul Academiei Române, filiala Cluj Napoca. Între 2014 și 2015 am fost bursier în proiectul POSDRU 159/1.5/S/137832 „MINERVA – Cooperare pentru cariera de elită in cercetarea doctorală şi postdoctorală”.

După finalizarea studiilor universitare, în 2004, am lucrat un an ca profesor de istorie și administrator la școala ”Christiana” din Cluj, loc unde erau aduși elevii refuzați, excluși din sistemul național de învățământ pe probleme de comportament, situații defavorizate, cazuri de boli grave (retard ușor, HIV), analfabetism accentuat.
În anul 2005 am revenit la Ploiești și m-am angajat, prin concurs, la Muzeul de Artă, ca muzeograf, fiind, în acel moment, singurul cu studii de specialitate în domeniu. Am absolvit un curs post-universitar, organizat de Ministerul Culturii și am urcat toate treptele profesionale, ajungând la ultima, muzeograf 1A.

Din 2007 am fost transferat la Câmpina, la Muzeul memorial ”Nicolae Grigorescu”, ca șef de secție, funcție ce am deținut-o până în 2014, cu misiunea de a-l repune în valoare turistic și cultural. În cinci ani, ca responsabil al unei echipe de șapte oameni, am ajuns la o sumă de 12.000 vizitatori pe an și la un plan expozițional ce a atins zece expoziții anuale, reflectând tendințele artistice locale, naționale și internaționale.

Am început programe educative cu școlile din zonă și colaborări cu mass-media locală și națională – Valea Prahovei Tv, Will Tv, Jurnalul Național, Adevărul, Radio România Cultural, TVR Cultural, Travel TV etc. Public constant în diferite reviste de cultură articole de specialitate, cronici de artă, interviuri, recenzii (”Revista Nouă”, ”Urmuz”, ”Historia”, ”Atitudini”, diverse anuare ale muzeelor din țară) și particip la sesiuni naționale de comunicări științifice.
Din anul 2009 până în 2013 am fost lector de curs la Universitatea Populară ”Dimitrie Gusti”, subordonată Casei de Cultură ”Ion Luca Caragiale” din Ploiești, unde am susținut lunar prelegeri publice pe teme de istoria artei.
Începând cu anul 2008 am devenit profesor colaborator al Colegiului de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești, iar din 2011, anual, elevii pregătiți de mine s-au clasat pe primele locuri la Olimpiadele naționale de Arhitectură, Arte vizuale și Istoria Artei.

Din 2014 am fost acceptat în Uniunea Artiștilor Plastici din România, secția ”critică”.

Dan Lungu

Senator de Iași