Dacian Cioloș

Dacian Cioloș

Președinte USR, europarlamentar

Dacian Cioloș este președintele USR din octombrie 2021.

La alegerile europarlamentare din mai 2019 a obținut mandatul de europarlamentar USR PLUS și, la scurt timp după, a fost ales președinte al Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European, ca mărime.

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloș a urmat studii de agronomie aprofundată și un master științific în Franța.

Ca ministru al Agriculturii, în 2005, a pregătit introducerea Politicii Agricole Comune în România și plata primelor subvenții din fonduri europene.

Între 2010 și 2014, a fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală. În acest mandat, a propus și a condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aduce mai multe fonduri pentru agricultorii români și permite o utilizare mai adaptată a acestor fonduri la condițiile și nevoile specifice ale României.

Ulterior, în calitate de prim-ministru (noiembrie 2015 – ianuarie 2017), a condus un guvern independent politic într-un an electoral, având ca obiectiv organizarea corectă a unor alegeri locale și alegeri parlamentare, dar și lansarea unor reforme în domenii precum Sănătatea, Educația, Infrastructura, Transparența bugetară, Debirocratizarea administrației publice.

În 2017, a decis să se implice civic în România și a cofondat Platforma România 100 împreună cu alți patru foști colegi din guvernarea 2016. În 2018, a fost parte a unui grup care a inițiat un proiect politic devenit în decembrie 2018 PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), devenind, în urma votului de la Convenția Națională din 2019, președintele acestui partid.

Tot în 2019 pune bazele Alianței dintre USR și PLUS, și, mai târziu, a fuziunii dintre cele două partide.

www.dacianciolos.eu/

Nicolae Ştefănuţă

Nicolae Ştefănuţă

Vicepreședinte USR, Europarlamentar
Cătălin Drulă

Cătălin Drulă

Vicepreședinte USR, deputat de Timiș
Liviu Mălureanu

Liviu Mălureanu

președinte filiala USR Vrancea
Radu Miruță

Radu Miruță

Deputat de Gorj