Cristian Ghinea

Cristian Ghinea

Vicepreședinte USR, Deputat de București

Secretar - Camera Deputaților
Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice
cristian.ghinea@cdep.ro

Cristian Ghinea este licenţiat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2000), iar în perioada 2007 – 2008 a absolvit un program de Master la London School of Economics and Political Science (LSE), Marea Britanie. LSE se clasează în Top 10 mondial în politici sociale. Printre domeniile de expertiză ale lui Cristian Ghinea se numără structura instituţională a UE, democratizarea, studiile media şi transparenţa decizională.
În anul 2009 a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), un think-tank având ca obiectiv sprijinirea rolului României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice. Misiunea CRPE este promovarea României drept un actor coerent și influent în stabilirea agendei publice și în formularea de politici în cadrul UE. Începând cu 2013, CRPE organizează Eurosfat, forumul anual de dezbateri europene ce are loc în România. La CRPE, Cristian Ghinea a coordonat proiecte în domeniul politicii externe, justiţiei şi anticorupţiei.
În 2012 a publicat volumul „Eu votez DNA – De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”, apărut la Editura Humanitas. A scris, mai bine de zece ani, editoriale pentru revista „Dilema Veche”, pe teme de politică europeană şi internațională. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale precum „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”.
În data de 27 aprilie 2016 a devenit Ministru al Fondurilor Europene, după o perioadă de cinci luni petrecute la Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloş, unde a iniţiat şi coordonat „Comisia de tăiat hârtii”, un proiect legislativ mamut menit să uşureze viaţa cetăţenilor prin reducerea birocraţiei. Ghinea a preluat portofoliul fondurilor europene într-un moment-cheie pentru dezvoltarea României din bani europeni – la începutul actualei perioade de programare (2014-2020), care coincide cu închiderea exerciţiului financiar trecut.
Prima măsură pe care a luat-o ca ministru a fost să deblocheze plăţile de la Comisia Europeană pentru Programul POSDRU 2007-2013, astfel că 167 milioane de euro au intrat imediat în România. Mai multe despre bilanţul lui ca ministru găsiţi pe http://www.cristianghinea.ro/noutati/bilant-mandat-ministru-cristian-ghinea/

Cristian Ghinea – Declaratie de avere 2017

Cristian Ghinea – Declaratie de avere 2018

Nicușor Dan

Nicușor Dan

Deputat de București
Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Lucian Daniel Stanciu Viziteu

Deputat de Bacău
Florin Chereji

Florin Chereji

Membru al Biroului Național USR
Nicoleta Dinu

Nicoleta Dinu

Senator de Constanța