Andrei Cosmin Macsut

Andrei Cosmin Macsut

Membru al Biroului Național USR

Am fost adesea întrebat de ce am ales să revin în România la terminarea studiilor şi de ce nu am căutat să lucrez şi să mă stabilesc în străinătate asemenea multor colegi. Spre deosebire de majoritatea românilor din generaţia mea, am avut norocul să mă nasc într-o familie care şi-a permis să mă susţină în perioada studiilor şi să beneficiez de programe bursiere de tip Erasmus Mundus. Vreau ca şansa de care am beneficiat să devină normalitate pentru oricine trăieşte în România.

Originar din Craiova, sunt ca formare politolog şi cercetător în domeniul ştiinţelor politice şi sociale. Studiez ştiinţele politice din anul 2007 iar principalele zone în care am activat sunt în domeniul anticorupţiei şi transparenţei instituţionale, al mişcărilor sociale şi al administraţiei publice. Din 2010 am studiat principalele mişcări de protest din România, analizând cum sunt organizate şi cum se desfăşoară, ce urmăresc şi prin ce mijloace îşi avansează revendicările.

În 2012 am fost invitat la o dezbatere a Societăţii Conservatoare de la University College din Londra pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind apreciat felul în care am demontat argumentele taberei PRO. Episodul mi-a revenit în minte în 2016 după ce s-a anunţat rezultatul referendumului oficial şi a devenit clar că orice punct de vedere, indiferent cât este de corect sau de bine argumentat, nu contează dacă nu capătă importanţă politică. 

În calitate de student doctoral la Central European University (CEU) am trăit îndeaproape consecinţele iliberalismului, pe măsură ce guvernul de la Budapesta şi-a accelerat campania împotriva universităţii şi a stârnit inclusiv reacţii violente împotriva mea şi a colegilor mei. Mutarea CEU din Budapesta în Viena este o consecinţă tristă a valului antidemocratic şi antieuropean care a cuprins Europa de Est şi care ameninţă să erupă şi în România. Avem nevoie de aliaţi şi de parteneri de bună-credinţă, motiv pentru care, în anii următori, parteneriatul european trebuie redescoperit şi consolidat.

Cred că orice om se naşte cu potenţialul să facă lucruri măreţe. Dacă reuşeşte să şi atingă acel potenţial depinde, mai mult decât orice, de mediul în care creşte. Am intrat în USR pentru că mediul în care am crescut a fost mai mult un obstacol decât un sprijin şi pentru că am înţeles că obiceiurile bune, practicile bune şi intenţiile bune pot schimba mediul în care trăim numai dacă partidele şi cei care au putere le preiau. În ultimii ani, alături de USR, cu toţii am schimbat nu numai faţa politicii româneşti ci şi aşteptările publicului larg.

Nicolae Ştefănuţă

Nicolae Ştefănuţă

Vicepreședinte USR, Europarlamentar
Cristina Prună

Cristina Prună

Vicepreședinte USR, Deputat de București
George Marussi

George Marussi

Membru al Biroului Național USR, Senator de Prahova
Diana Mureşan

Diana Mureşan

Membru al Biroului Național