Adrian Prisnel

Deputat de Dolj

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice
adrian.prisnel@cdep.ro

Sunt născut în București, unde am urmat cursurile Colegiului Național Sfântul Sava, perioadă în care am dezvoltat o pasiune pentru științele exacte, excelȃnd în chimie. Am obținut o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Chimie din 2001 și primul loc la un alt concurs internațional în Rusia în 2000; ulterior am studiat chimie la Massachusetts Institute of Technology. A trecut mult timp de atunci, acele rezultate nu mai reprezintă un motiv de laudă, ci doar un memento că indiferent unde te afli în viață, dacă pui pasiune și lupți pentru un obiectiv, îl poți atinge.

În perioada 2007 – 2011 am fost angajat succesiv la două case de brokeraj de acțiuni și instrumente finananciare derivate din București – ocupȃnd diverse poziții, iar în ultimii zece ani am avut mai multe experiențe antreprenoriale în online, consultanță, comunicare de afaceri și agricultură. De mai bine de trei ani locuiesc în Poiana Mare, Dolj, unde am fost ceea ce se numește “mic fermier.”

Așa am avut acces la realitățile mediului rural, am văzut pȃrghiile de putere și m-am oripilat de modul inuman în care sunt folosite. Am ajuns la concluzia că administrația trebuie eficientizată, computerizată, profesionalizată și responsabilizată, iar ajutoarele sociale trebuie regȃndite.

Înțeleg și realitățile economice doljene, și durerile concrete ale fermierului și micului întreprinzător – de pe teren și nu dintr-un tabel analizat în birou. Ieșirea pe termen mediu din situația economică precară în care se află zona se poate face prin susținerea acestor categorii, care pot produce valoare adaugată folosind forța de muncă la nivelul de calificare la care se află și ridicȃnd-o ușor, ușor la maximum de potențial. Subvenționarea programelor de pregătire ale angajaților trebuie să devină o prioritate.

Obiectivul de a deveni lideri în industrii emergente, cu mare valoare adaugată cum sunt știința datelor și biotehnologia, este unul pe termen mai lung, dependent de reformarea susținută a sistemului educațional.

Am o fetiță de patru ani, în viața căreia sunt total implicat și sunt îngrijorat de calitatea școlii în care va intra. Văd că de la grădiniță pȃnă la doctorat întregul sistem simulează, unii că predau, unii că administrează, iar alții că inspectează. Dacă oprim această simulare, efectele vor fi excepționale, cu efect economic imediat.

Am 34 de ani și nu sunt corupt. Mă consider un om inteligent, integru, n-am obținut niciodată vreun beneficiu printr-o relație de orice fel cu administrația locală sau centrală sau cu o altă entitate controlată de stat.

În ultimii douăzeci și șapte de ani, parlamentarii de Dolj au fost în proporție covȃrșitoare de la PSD și PNL. Rezultatul este că șomajul este foarte mare, în condițiile în care o sută de mii de doljeni cu calificări și capacitate de muncă au plecat în alte județe sau alte țări. Pentru a evalua corect impactul – puțin peste o sută de mii de doljeni au locuri de muncă.

Am intrat în această campanie cu convingerea că România poate fi schimbată în bine și că noi suntem cei care o putem schimba.

Lavinia Abu Amra

Deputat de Mureș