Adrian Dohotaru

Deputat de Cluj

Comisia pentru muncă şi protecţie socială
adrian.dohotaru@cdep.ro

Sunt Adi Dohotaru și lucrez ca activist civic, cercetător și jurnalist. În Parlament, voi fi un avertizor de integritate alături de colegii mei.
Mă mândresc că sunt clujean. Lupt pentru dreptul nostru la oraș și cred în justiție socială. Mă bucur că în urma implicării mele civice, dar și a altor colegi alături de care am lucrat în echipă, spații publice au fost salvate, politici locale s-au îmbunătățit, unele evacuări forțate ale unor oameni nevoiași au fost evitate.
Spre deosebire de mulți oameni din vechile partide, sunt cinstit și corect. Cred în lupta împotriva corupției, mai ales dacă acționăm asupra cauzelor sale structurale. România se îndreaptă într-o direcție greșită din cauza unei oligarhii politic-economice care a a acaparat puterea și resursele statului. De exemplu, pentru a combate interesele oligarhice, vreau transparență totală prin buget participativ, un mecanism care permite cetățenilor participarea la consultări, dar și la luarea deciziilor, cu privire la distribuirea banilor din taxele și impozitele pe care le plătim. Bugetul participativ se bazează pe o regulă de alocare invers proporțională în raport cu calitatea vieții într-un cartier pentru a favoriza echilibrul dezvoltării infrastructurii și serviciilor publice la nivelul orașului.
Am popularizat la Cluj bugetul participativ, idee care a fost preluată de alte organizații civice și, în final, de primărie. Mii de oameni s-au implicat în aceste procese participative, dar designul ales de primărie a fost unul superficial, pe sume insignifiante și cu proiecte de amploare redusă. Propun în parlament o lege care să fundamenteze un buget participativ de anvergură, cu o alocare de cel puțin 10% din bugetul de investiții și reparații. Politica este despre acces la resurse, iar bugetul participativ crește nivelul de trai și calitatea implicării civice în viața orașului.
Voi milita ca parlamentar și împotriva furtului din contracte publice, mai ales că președintele Curții de Conturi a arătat că 40% din bani sunt furați. De asemenea, pentru a avea investiții publice, e nevoie ca economia românească să iasă din zona din zona gri, în condițiile în care aproape o treime din economia românească e nefiscalizată.
Sunt un om activ și implicat. Nu doar că blochez proiecte abuzive, dar și deschid autoritățile spre viziuni alternative. Mă bucur că în urma unor propuneri pe care le-am făcut s-au deschis parcuri noi, s-au creat alei pietonale ori cicliste ori s-a stopat privatizarea unor bunuri publice. Mi-am propus să triplez în Cluj cantitatea de spații publice, dar e nevoie să formăm o masă critică pentru asta. Democrația nu se poate exercita în lipsa unor spații publice care să o facă posibilă.
Sănătatea noastră nu poate fi protejată dacă nu punem un accent mai mare pe prevenție. De aceea, sunt un avocat al unui stil de viață sănătos și un militant pentru spații publice, verzi, baze sportive, spații comunitare mai multe în care să ne petrecem timpul împreună. Sunt vicecampion european și campion național la atletism, campion național la volei în liceu, sunt practicant al mai multor sporturi acum și folosesc bicicleta zilnic alături de soția mea. Toate acestea sunt garanții că ideile propuse nu sunt promisiuni politicianiste și au un fundament în spate.
Mă simt aproape de oameni și mă solidarizez adesea cu persoane aflate în situații dificile, indiferent de categoria socială sau de etnie. De exemplu, m-am apropiat de oamenii evacuați și am intervenit ca cercetător sau ca activist de partea lor pentru că e important să beneficiem cu toții de șanse egale. Cred în dreptul nostru la o locuire accesibilă, la o muncă decentă, mai bine plătită, și la posibilitatea de a avea o educație pentru toți. Oamenii care trăiesc informal sunt cei mai vulnerabili și merită politici publice care să arate că nu ne-am pierdut bunătatea și empatia. Am scris despre ei în „Pata”, ultima carte pe care am co-editat-o.
Sunt un om comunicativ, creativ și deschis. Am promovat multe cauze civice fără să apar în prima linie. Alteori, am promovat idei într-un stil mai ex-centric datorită apropierii mele de scena artei contemporane, de literatură ori, mai specific, de contracultultura anilor 1960, despre care am scris în prima mea carte ori am făcut referire în a doua.
Sunt un om pregătit pentru a face politici publice peste nivelul celor actuale și care să scoată România din subdezvoltare. Am absolvit o facultate de Științe Politice, am un doctorat la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și am lucrat în cercetare la Facultatea de Studii Europene, parte a Universității Babeș-Bolyai.
Când mă gândesc la o lume mai bună, primul gând care îmi vine în minte e fiul meu, Matei, care merită să trăiască într-o țară de care să fie mândru. Sper ca el să fie mulțumit de un tată care s-a luptat pentru idealurile sale civice cât mai fair play cu putință.

Dan Barna

Purtător de cuvânt USR, Deputat de Sibiu