USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică

La 30 de ani de la Revoluție, România este în impas. Pentru că noi, cetățenii, am lăsat responsabilitatea schimbării pe seama statului, pe seama partidelor vechi, pe seama birocrației și pe seama celor care au de câștigat din starea lucrurilor. Pe seama celorlalți. Pentru a schimba starea de lucruri, trebuie să mobilizăm energiile în jurul valorilor schimbării. Pe care le generăm noi și comunitățile în care trăim, muncim, ne educăm copiii.

Președintele Dan Barna a convocat un referendum intern prin care membrii USR să asume o doctrină de centru dreapta modern.

Acum noi, promotorii acestei idei, venim să detaliem pentru membrii USR, pentru simpatizanți și pentru electoratul nostru ce înseamnă această clarificare. Valorile și ideile pe care se bazează acest document sunt desprinse din practica politică a partidului, sunt o sinteză a ceea ce deja suntem și facem cei mai mulți dintre noi.

Valorile în care credem sunt: Libertatea, însoțită de responsabilitate. Economie de piață și libertatea economică. Educație și șanse pentru toți. Respectul și garantarea proprietății private. Libertate religioasă. Respectul față de viața privată. Demnitatea persoanei. Dreptatea, Adevărul. Competența. Meritocrația. Integritatea. Respectul față de lege și stat de drept. Libertatea de expresie. Drepturile omului. Respectul față de cultura europeană clasică. Valorile și principiile morale euro-atlantice.

De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei.

De ce modern? Pentru că este 2020.

Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile.

Doctrina ”USR centru-dreapta modern” este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților.

Luăm din liberalism atașamentul față de libertate, proprietate, antreprenoriat, competiție deschisă, egalitate în fața legii, dreptul de a căuta fericirea așa cum o definește fiecare individ. Luăm din comunitarianism conștiința faptului că trăim într-o societate care ne-a croit șansele, ideile și așteptările, și e misiunea noastră comună să facem cât mai mult bine cât mai multor indivizi liberi. USR susține minimizarea intervenției statului în viața oamenilor, libertatea de a alege și împuternicirea comunităților prin descentralizare și aplicarea efectivă a principiului subsidiarității. Intervenția publică trebuie realizată prin intermediul comunității (prin comunitate înțelegând fundații, asociații, instituții de cult, autorități locale). Împărtășim cu toate curentele de centru dreapta (creștin democrație, conservatorism, ordoliberalism) grija față de semeni și adaptăm răspunsurile lor la lipsurile individualismului clasic. Respingem ferm intervenționismul de dragul intervenției și redistribuirea de dragul redistribuirii. Considerăm că intervenția statului trebuie să fie limitată în timp și mijloace și mereu supusă verificării.

Protejăm libertatea religioasă, pe care o vedem ca un drept fundamental pentru toți cetățenii care trăiesc pe teritoriul României. Recunoaștem faptul că a trăi într-o credință religioasă este o valoare fundamentală, pe care romanii trebuie sa continue să o poată exercita în deplină libertate.

Apartenența la Uniunea Europeană și la NATO sunt realizări importante ale României, pe care trebuie să le consolidăm. Uniunea Europeană este un factor de modernizare insuficient folosit și este momentul să gândim dezvoltarea strategică a României în linie cu oportunitățile oferite de apartenența noastră la acest club select, cât și cu tendințele globale unde UE este campioană. Investițiile în apărare sunt esențiale într-o lume tot mai volatilă, România în tandem cu partenerii noștri de securitate trebuie să fie un punct de stabilitate în regiune.

Românii trebuie să știe ce așteaptă de la noi. Soluțiile pentru români sunt: libertatea, economia de piață, modernitatea. Centru dreapta modern, liberalism european este răspunsul. De aici putem declina soluții clare de guvernare.

Descarcă documentul în format PDF.