Departamentul de Politici Publice al USR a fost înființat în anul 2022, prin decizia Biroului Național și face parte din Secretariatul General.

Departamentul de Politici Publice elaborează informări, note, documente de poziție și analize care sunt adresate, în funcție de subiect și decizie de diseminare:

a) membrilor Biroului Național și/sau președintelui USR;
b) tuturor membrilor USR (membrii USR pot găsi materialele DPP în platforma e-usr.ro, secțiunea DPP);
c) presei și publicului larg.

În cadrul Departamentului de Politici Publice se derulează un program de asistență pentru dezvoltare locală cu fonduri europene dedicat aleșilor locali ai USR.

Departamentul de Politici Publice derulează și proiectul MonitorPNRR.ro, proiect prin care foști membri ai echipei care a coordonat și negociat Planul Național de Redresare și Reziliență urmăresc pas cu pas punerea acestuia în practică.

Departamentul de Politici Publice al USR este coordonat de Cristian Ghinea și de Victor Giosan, coordonator-adjunct.

Departamentul de Politici Publice al USR poate fi contactat la adresa de email politicipublice[@]usr.ro

DPP Paduri1024_1

Propunerile USR pentru noua Strategie Forestieră Națională

Avem o serioasă problemă cu lipsa și dispariția necontrolată a zonelor împădurite. Adică avem mai puține păduri decât am avea nevoie și din acestea pe care le avem se fură. România (29,52%) este încă departe de media UE (43%) în ceea ce privește suprafața împădurită. Iar în ceea ce privește zonele împădurite de la câmpie, situația este mult mai îngrijorătoare: doar 5,28 % împădurire, potrivit cifrelor din Inventarul Forestier Național.

(Re)Împădurirea României și înființarea unui DNA al pădurilor a fost unul dintre cele 40 de angajamente ale USR la guvernare din 2020. Am demarat finanțarea acestui angajament, în 2021, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta Păduri și protecția biodiversității. Pentru reîmpăduriri și păduri noi – inclusiv păduri urbane – am alocat 730 de milioane de euro.

Pentru a obține cele peste 56.000 ha de păduri noi, România trebuie să pună în aplicare coerent reformele cerute de Comisia Europeană și asumate prin PNRR. Una dintre aceste reforme este adoptarea Strategiei Forestiere Naționale 2020-2030 (T3 2022), urmată, la mijlocul anului viitor, de adoptarea noului Cod Silvic.

DPP USR Educatie august 2022

„Reforma” brejnevistă a educației

România Educată – simbolul ratării unui Președinte în care toți ne-am pus speranța pentru o Românie modernă.

„România Educată” trebuia să fie noul proiect politic de reașezare a viitorului României – proiectul reprezentativ al lui Klaus Iohannis. Sfârșește ridicol în mici ciupeli ale oamenilor bine plasați în sistemul de Educație care vor să își prelungească controlul sau chiar să își aducă la nivel de lege niște pârghii până acum informale.

Eșecul e cu atât mai vizibil cu cât exista un precedent mai bun al ciclului analiză – legiferare în zona de educație. Un alt președinte – Traian Băsescu – a creat o comisie prezidențială credibilă care a produs un raport diagnostic bun al domeniului. A avut inspirația de a aduce o echipă reformatoare la conducerea Ministerului Educației, care a apucat să dea un cadru legislativ nou. Dar nu a apucat să îl aplice.

De atunci, acele legi au fost ciuntite permanent, mai ales când era PSD la butoane, adică cea mai mare parte a timpului. Marele proiect al președintelui Iohannis – „România Educată” – devine reprezentativ pentru ratarea sa. Distanța dintre legea veche reformistă, ciuntită și ignorată și realitatea mizeră a Educației centraliste, corupte și interesată doar de menținerea status-quo-ului este împăcată pe principiul: ”s-a rezolvat, nu se poate”.

Coperta Reforma Servicii USR 2022

Propunerile USR pentru control civil puternic asupra serviciilor de informații

Pachetul de legi pentru siguranța națională, care profită de invazia Rusiei în Ucraina, legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar și alte servicii de informații, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control și influență netransparente asupra clasei politice, instituțiilor statului și a unor segmente din societate. Asistăm deja la o captură a statului, de către SRI în special, pentru folosirea instituțiilor în favoarea agendei serviciilor secrete, nevalidată prin vot și total ascunsă cetățenilor.

Va consolida, de asemenea, verticala puterii Președinte-servicii, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI și SIE a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României. De asemenea, în cazul SRI doar președintele are dreptul să-l demită pe director, drept care până acum era al Parlamentului.

Siguranta Rutiera USR 2022

Strategie pe bune în domeniul siguranței rutiere.
Guvernul trebuie să refacă Strategia de siguranță rutieră
abia adoptată. Iată de ce

Până la finalul trimestrului al II-lea 2022, Guvernul are obligația de a adopta Strategia Națională privind siguranța rutieră, strategie care constituie un jalon al Măsurii ”Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră” din PNRR.

În acest scop, Departamentul de Politici Publice al USR vă propune în cele ce urmează unele principii spre a fi promovate și integrate în această Strategie.