Departamentul de Politici Publice al USR a fost înființat în anul 2022, prin decizia Biroului Național și face parte din Secretariatul General.

Departamentul de Politici Publice elaborează informări, note, documente de poziție și analize care sunt adresate, în funcție de subiect și decizie de diseminare:

a) membrilor Biroului Național și/sau președintelui USR;
b) tuturor membrilor USR (membrii USR pot găsi materialele DPP în platforma e-usr.ro, secțiunea DPP);
c) presei și publicului larg.

În cadrul Departamentului de Politici Publice se derulează un program de asistență pentru dezvoltare locală cu fonduri europene dedicat aleșilor locali ai USR.

Departamentul de Politici Publice derulează și proiectul MonitorPNRR.ro, proiect prin care foști membri ai echipei care a coordonat și negociat Planul Național de Redresare și Reziliență urmăresc pas cu pas punerea acestuia în practică.

Departamentul de Politici Publice al USR este coordonat de Cristian Ghinea și de Victor Giosan, coordonator-adjunct.

Departamentul de Politici Publice al USR poate fi contactat la adresa de email politicipublice[@]usr.ro

Coperta Reforma Servicii USR 2022

Propunerile USR pentru control civil puternic asupra serviciilor de informații

Pachetul de legi pentru siguranța națională, care profită de invazia Rusiei în Ucraina, legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar și alte servicii de informații, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control și influență netransparente asupra clasei politice, instituțiilor statului și a unor segmente din societate. Asistăm deja la o captură a statului, de către SRI în special, pentru folosirea instituțiilor în favoarea agendei serviciilor secrete, nevalidată prin vot și total ascunsă cetățenilor.

Va consolida, de asemenea, verticala puterii Președinte-servicii, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI și SIE a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României. De asemenea, în cazul SRI doar președintele are dreptul să-l demită pe director, drept care până acum era al Parlamentului.

Siguranta Rutiera USR 2022

Strategie pe bune în domeniul siguranței rutiere.
Guvernul trebuie să refacă Strategia de siguranță rutieră
abia adoptată. Iată de ce

Până la finalul trimestrului al II-lea 2022, Guvernul are obligația de a adopta Strategia Națională privind siguranța rutieră, strategie care constituie un jalon al Măsurii ”Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră” din PNRR.

În acest scop, Departamentul de Politici Publice al USR vă propune în cele ce urmează unele principii spre a fi promovate și integrate în această Strategie.