Stelian Ion: România, singura țară din UE cu prag la abuzul în serviciu. Grație CCR, pe care PSD și PNL refuză să o reformeze

România este singurul stat din Uniunea Europeană în care este impus un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu din cauza deciziei Curții Constituționale din 2016. În celelalte state UE fie nu există un prag valoric, fie el apare doar ca un criteriu pentru majorarea pedepselor aplicate.

Statele din Uniunea Europeană trăiesc foarte bine și fără prag valoric la abuzul în serviciu. Unele state au pus un prag valoric doar pentru a introduce o circumstanță agravantă dacă se depășește o anumită sumă. Infracțiunea de abuz în serviciu există fără prag valoric. La noi, CCR ne-a impus introducerea unui prag valoric, trebuie pus în lege. Dar acesta trebuie să fie modic, cel mult la nivelul unui salariu minim pe economie. Orice sumă mai mare înseamnă fraternizare cu corupții”, declară Stelian Ion.

Impunerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu este doar una dintre numeroasele decizii prin care Curtea Constituțională a dovedit că s-a transformat într-un simplu instrument politic, folosit de PSD și de anexele sale temporare pentru a-i proteja pe corupți, a pune justiția pe butuci și a face din România un stat tot mai slab.

Tocmai de aceea este și respins de către celelalte partide orice demers al USR de reformare a Curții Constituționale.

Ultimul episod în acest sens s-a consumat miercuri, când PSD, PNL, UDMR și AUR și-au dat mâna pentru a respinge în Camera Deputaților proiectul prin care USR propunea o serie de măsuri pentru reformarea CCR până la o eventuală revizuire a Constituției. Printre altele este vorba de introducerea în lege a obligației ca judecătorii CCR să-și îndeplinească funcția cu imparțialitate și în respectul Constituției, fără să se supună partidelor și instituțiilor care i-au propus.

Fără o Curte Constituțională puternică și credibilă, nu poți desființa nici pensiile speciale, nu poți face nici reforma reală a justiției, nu poți consolida nici anticorupția. Coaliția lui Nicu și Marcel are nevoie de un ajutor de la CCR și nu are niciun interes să o scoată de sub controlul politic”, mai declară Stelian Ion.