Claudiu Năsui: Pentru ieftinirea RCA, PSD și PNL ar trebui să se demufeze de la afacerile înfloritoare și să nu mai promoveze incompetenți la ASF

Claudiu Năsui: Pentru ieftinirea RCA, PSD și PNL ar trebui să se demufeze de la afacerile înfloritoare și să nu mai promoveze incompetenți la ASF

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, transmite PSD-PNL că poate lua și alte măsuri pentru ieftinirea RCA, fără să destabilizeze și mai mult piața de asigurări și să creeze riscul declanșării unei noi proceduri de infringement împotriva României. USR a avut dreptate atunci când a avertizat că un proiect de plafonare a prețului RCA nu este o soluție pentru rezolvarea situației de pe piața asigurărilor. Retragerea proiectului ASF de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului a venit în contextul în care Consiliul Economic și Social a emis un aviz negativ, iar Ministerul Justiției a formulat mai multe observații cu privire la riscurile majore de nelegalitate.

USR a avut, din nou, dreptate: proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni a fost retras de ASF, pentru a fi analizate observațiile aduse. USR a avertizat, zilele trecute, cu privire la plafonarea RCA și a explicat de ce aceasta nu este o soluție. Cine plătește daunele? În niciun caz nu le va plăti domnul Ciolacu, nu va veni cu bani de acasă. Nu le vor plăti nici cei care câștigă zeci de mii de euro pe lună de la ASF. Le vor plăti tot românii. În mod normal, daunele trebuie plătite de către cei care introduc un risc în sistem. De exemplu, dacă un client are un bolid și a avut și mai multe accidente, el are un risc mai mare, prin urmare trebuie să plătească un RCA mai mare. Plafonarea nu a funcționat niciodată și nici nu va funcționa, ne arată asta ce s-a întâmplat și cu energia, și cu lemnele în urma plafonării”, declară Claudiu Năsui.

Fostul ministru al Economiei inventariază câteva dintre măsurile pe care PSD și PNL le pot lua pentru ieftinirea RCA.

Înainte de toate, PSD și PNL ar trebui să se demufeze de la afacerile înfloritoare cu service-uri auto. În momentul în care aceste afaceri ar ieși de sub controlul din sfera politicului, costurile la service la RCA practic s-ar înjumătăți. Apoi, ar trebui să nu mai fie plafonat prețul la clienții cu risc mare, ceea ce crește prețul la RCA pentru clienții cu risc mic. Nu în ultimul rând, PSD-PNL să nu mai promoveze tot felul de incompetenți în funcții de conducere la ASF. Falimentele în lanț pe piața asigurărilor pe care le vedem acum sunt consecința directă a acestor numiri făcute exclusiv pentru a satisface activul și clientela de partid”, precizează Claudiu Năsui.

Reamintim că USR a cerut PSD și PNL revocarea din funcție a actualilor șefi ASF, care au privit pasivi cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări. PSD și PNL au refuzat însă, dovedind încă o dată că pentru Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu este mai important să apere sinecurile și privilegiile.