Proiecte USR: Protecție pentru sportivi și transparență mai mare în finanțarea și funcționarea cluburilor sportive publice

USR depune, la inițiativa deputatului Brian Cristian, două proiecte de lege pentru o mai mare transparență în finanțarea și funcționarea cluburilor sportive publice, dar și pentru protejarea sportivilor, în cazul în care cluburile sportive intră în insolvență sau faliment.

Cluburile sportive publice sunt finanțate din fonduri publice, drept pentru care proiectul USR propune modificări astfel încât să fie garantat faptul că banii publici sunt utilizați în mod corect și transparent pentru susținerea activității sportive.

De-a lungul timpului, nu puține au fost cazurile în care au ieșit la iveală calitatea precară a managementului cluburilor și chiar fapte de corupție comise de cei care le administrează, situație în care sportivii au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a-și primi remunerațiile. Cluburile de drept public trebuie administrate profesionist, utilizând principii precum responsabilitatea, transparența, folosirea eficientă a fondurilor publice, abordarea etică și responsabilitatea socială. Proiectul de lege depus asigură aplicarea acestor principii la nivelul fiecărui club sportiv de drept public din România”, declară deputatul Brian Cristian.

Concret, proiectul USR prevede obligația pentru cluburile sportive publice să comunice anual, pe pagina de internet proprie, o serie de informații legate de finanțarea și funcționarea lor:

– sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală

– structura organizatorică, numele persoanelor aflate în conducerea clubului, grila de salarizare a societății și numărul de angajați

– registrul imobilizărilor, organigrama, remunerațiile persoanelor cu contracte de activitate sportivă, numărul de sportivi legitimați și numărul antrenorilor

– raportul de activitate, strategiile de dezvoltare

– Regulamentul de Organizare și Funcționare.

Totodată, cluburile sportive publice vor fi obligate să întocmească un raport de activitate trimestrial pe care să îl prezinte finanțatorilor.

A doua inițiativă se adresează sportivilor din România. Contractul de activitate sportivă, utilizat în sport, nu oferă garanțiile de protecție prevăzute de Codul Muncii pentru angajați. Știm cu toții cazurile foarte dese în care sportivii nu reușesc să își recupereze banii de la un club sportiv ajuns în insolvență sau faliment. Propun modificări astfel încât sportivii să aibă șanse substanțial mai mari pentru a-și recupera datoriile de la cluburile sportive rău-platnice”, mai precizează deputatul USR Brian Cristian.

Proiectul prevede ca, în cazul insolvenței sau falimentului clubului sportiv public, sportivii să beneficieze de o protecție similară cu cea a persoanelor cu contracte de muncă. În prezent, contractele sportivilor sunt de abia pe poziția a noua pe lista de plăți în cazul insolvenței sau falimentului, ceea ce înseamnă pentru sportivi șanse foarte mici să își recupereze banii. Sportivii sunt principalii actori în sport și ei trebuie să fie sprijiniți, tratați cu respect și corectitudine.