USR: Eduard Novak trebuie să plece din fruntea Ministerului Sportului

USR: Eduard Novak trebuie să plece din fruntea Ministerului Sportului

USR îi cere lui Eduard Novak să plece din funcția de ministru al Sportului în contextul numeroaselor probleme nerezolvate în domeniul pe care îl gestionează și al abuzurilor grosolane comise pentru ca el și apropiații săi să încaseze sute de mii de euro.

Eduard Novak a irosit 2 ani și ceva din viața sportului românesc. Absolut nimic din ce este prins în Strategia Națională pentru Sport nu se întâmplă. Doar din acest motiv Eduard Novak trebuie să plece de la conducerea Ministerului Sportului, fără să ne mai uităm la abuzurile pe care le-a comis”, declară deputatul USR Tudor Pop, vicepreședinte al Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților.

Mi-aș fi dorit să vorbim de realizările de la Ministerul Sportului, dar, din păcate, acestea sunt inexistente. Și asta pentru că România nu are un ministru al Sportului, ci un șmecher. Un șmecher care, în loc să se ocupe de dezvoltarea sportului, își îmbogățește rudele, găștile de interese și apropiații. Un șmecher care intervine în alegerile federațiilor sportive atunci când rezultatele alegerilor nu-i convin, dar nu ia măsuri atunci când au loc abuzuri în federații. Un șmecher pus pe căpătuială, care a ratat toate obiectivele anunțate la începutul mandatului și care are zero respect față de sportvi și față de România”, declară Brian Cristian, deputat USR și membru în Comisia pentru tineret și sport.

USR l-a chemat astăzi pe Eduard Novak în fața Parlamentului pentru a da explicații la acuzațiile care i s-au adus legate de acordarea premiilor și rentelor viagere, respectiv de implicarea Ministerului Sportului în alegerile interne ale federațiilor naționale.

Ministrul Novak nu a reușit să explice de ce și-a dat singur, ca președinte al Federației Române de ciclism, un premiu de 75.000 de euro sau de ce a inițiat o hotărâre de guvern pentru dublarea premiilor exclusiv pentru Jocurile Olimpice la care el a participat, cu ignorarea celorlalți sportivi, care nu și-au primit la timp banii pentru rezultate din 2020 și 2021. Cum nu a explicat lămuritor nici cazul premierii tatălui său cu peste 100.000 de euro pentru participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, la care tatăl său nu a participat.

În loc să vorbim despre cum s-a dezvoltat infrastructura școlară sportivă, citim despre cum domnul Novak se antrenează în cabinetul de ministru, în timpul programului de lucru. În loc să aflăm despre cum sunt susținuți sportivii cu mare potențial, aflăm cum ministrul primește ilegal rentă viageră și își premiază tatăl cu 112.000 euro pentru o competiție la care nu a participat. În mandatul domnului Novak, singurul lucru care s-a schimbat este că sportul s-a mai prăbușit puțin, sportul de masă este inexistent, iar strategia pe termen lung e amânată în funcție de cantonamentele ministrului”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Coaliția PSD-PNL-UDMR are obligația să nu-l mai țină în brațe pe Eduard Novak și să găsească pentru conducerea Ministerului Sportului un profesionist căruia să îi pese cu adevărat de sport și de sportivi.