Inițiativă USR, adoptată de Senat: acces liber pentru drumeții în pădurile din țară

Iubitorii de natură vor avea acces mai facil pentru plimbări și drumeții în pădurile din țară, după ce Senatul a adoptat luni, 13 martie, o inițiativă legislativă a parlamentarilor USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu.

Legea permite, în teorie, accesul în pădurile din țară, însă cu multe condiții. În practică, nu poți vizita cele mai multe păduri din România pentru că nu au trasee marcate sau nu sunt considerate păduri cu rol social. Prin urmare, cetățenii sunt descurajați să petreacă timp într-un mediu sănătos.

„Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu și în realitatea României anului 2023. Vreți să mergeți să vă plimbați prin pădurile din România? În multe cazuri veți găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. E momentul să schimbăm această realitate. E normal să recunoaștem rolul social, de recreere al pădurilor”, spune deputata USR Diana Buzoianu.

Inițiativa USR modifică Codul Silvic astfel încât acesta să prevadă faptul că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”, prevedere care există deja și în alte state membre al Uniunii Europene.

Proiectul parlamentarilor USR are în vedere promovarea unui stil de viață sănătos, încurajarea mișcării în aer liber și desfășurarea de activități în natură, cu respectarea limitelor legale.

„Peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții și au cerut acces liber în pădurile României. Dincolo de partide, de ideologii sau orgolii, vreau să cred că pe toți ne unește un lucru: dorința de a le lăsa copiilor noștri o lume mai bună, o natură care se deschide pentru toți!”, susține senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Inițiativa USR a primit 96 voturi PENTRU și doi senatori au votat ÎMPOTRIVĂ și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.