Brașovul atrage încă 200 de milioane de lei fonduri nerambursabile, prin PNRR, pentru investiții verzi și smart

Brașovul atrage încă 200 de milioane de lei fonduri nerambursabile, prin PNRR, pentru investiții verzi și smart

Primăria Brașov a atras încă 200 de milioane de lei din PNRR, prin semnare a alte nouă contracte de finanțare pentru piste de biciclete, autobuze nepoluante, locuințe pentru tineri, stații de reîncărcare și sisteme de e-ticketing, anunță primarul USR Allen Coliban.Brașovul își va consolida poziția de lider în România la capitolul transport în comun ecologic prin achiziția a încă 50 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri.

Autobuzele și mașinile electrice vor avea acces mai ușor la stații de încărcare, deoarece din fondurile nou atrase vor fi construite alte 70 de stații de încărcare. Va fi finanțată, de asemenea, dezvoltarea sistemului de e-ticketing pentru transportul în comun metropolitan.

Vor fi create 4 trasee noi de biciclete, pe o lungime de peste 16 km, în cadrul Masterplanului Velo al Municipiului Brașov, complementare proiectului major de piste pentru biciclete Calea Verde. Obiectivul asumat de primărie în acest domeniu este ca, în câțiva ani, fiecare brașovean să aibă în apropierea locuinței o pistă de biciclete.

Un alt contract prevede construirea a 60 de locuințe noi pentru tineri care provin din comunități și grupuri vulnerabile. Clădirile vor avea un consum de energie aproape egal cu zero și vor produce o mare parte din energie din surse regenerabile, prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de locuire pentru tinerii care provin din comunități și grupuri vulnerabile și a-i susține în integrarea lor socială și economică.

„Dincolo de valoarea mare a acestor contracte, mă bucură că obiectivele lor reprezintă investiții verzi și smart pe prioritățile Brașovului. Performanța administrației se numără și prin câți bani reușim să atragem din surse nerambursabile. 200 de milioane de lei este o sumă impresionantă, care poziționează Brașovul în topul performanței orașelor din România în atragerea de fonduri europene”, declară primarul Allen Coliban.