Proiect USR în sprijinul victimelor violenței domestice

Victimele violenței domestice ar putea beneficia de asistență juridică gratuită pe tot parcursul procesului, iar durata maximă a ordinului de protecție ar putea fi extinsă la 1 an. USR a depus un proiect de lege în acest sens.

Statistica din România este înfiorătoare! Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violențelor din familie. În primele 11 luni ale anului 2022 au fost instituite 11.891 de ordine de protecție.

Sunt necesare legi mai dure pentru agresori, însă e la fel de important să protejăm mai bine victimele și să le sprijinim să scape din coșmarul unei case în care loviturile și abuzurile de orice fel definesc o zi obișnuită. De aceea, am depus acest proiect și le mulțumesc, pe această cale, și colegelor și colegilor mei din celelalte partide, co-semnatari ai proiectului”, declară Monica Berescu, deputată USR de Iași și co-inițiatoare a legii.

Proiectul USR modifică Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie (nr. 217/2003) astfel încât să fie instanța de judecată să aibă posibilitatea ca ordinul de protecție să fie instituit pe o perioadă de maximum 12 luni (față de 6 luni, cât este în prezent).

Totodată, proiectul repară o eroare din actuala lege, care oferă asistență juridică gratuită victimei doar la prima înfățișare în instanță. Concret, USR propune ca victima să beneficieze de asistență juridică gratuită pe toată durata procesului, inclusiv în apel.

Este în vigoare deja legea pe care am inițiat-o, ca victimele violenței domestice să aibă dreptul la locuință socială sau de necesitate, dar nu este suficient. Astăzi, extindem asistența juridică pentru victime și în apel și dublăm durata maximă a ordinelor de protecție. Întâlnirile deputatelor din ultimele luni, fie la micul dejun pentru deputate pe care îl găzduiesc lunar cu Ambasada Norvegiei, fie în grupul transpartinic inițiat de Filia și Ambasada Germaniei, coagulează o rețea de parlamentari care susțin drepturile femeilor, așa că proiectul este co-semnat de parlamentari din toate partidele neextremiste”, precizează Oana Țoiu, președinta Comisiei de Tineret și sport din Camera Deputaților și co-inițiatoare a legii.

În fiecare an, zeci de mii de femei din România sunt victime ale violenței. Unele dintre acestea au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. De foarte multe ori, autoritățile statului asistă pasive la acest fenomen, motivând că nu au pârghiile legale pentru a se implica mai mult. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze și să sprijine victimele, dar și să îi împiedice pe agresori să recidiveze”, explică Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba și co-inițiator al legii.