Proiecte USR pentru ca românii să poată urma mai ușor cursuri de formare și calificare

USR a depus, la inițiativa senatoarei Silvia Dinică, două proiecte de lege prin care cursurile de formare și calificare profesională ce nu necesită practică să devină mai accesibile românilor. În acest fel, tot mai mulți oameni vor putea participa la astfel de cursuri, alegând modalitatea cea mai avantajoasă pentru ei (online sau cu prezență fizică).

Ne confruntăm cu o problemă semnificativă în ceea ce privește accesul la formare profesională pentru adulți. În 2021, doar 4,9% dintre români au urmat cursuri de formare profesională. Suntem pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Cele două proiecte inițiate vor face posibil ca mai mulți oameni să beneficieze de cursuri de formare și calificare. Dacă proiectele devin legi, oamenii vor avea mai ușor acces la cursurile de formare profesională și vor reuși să-și administreze participarea în funcție de programul lor și indiferent de locația în care se află”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

Primul proiect permite ca pregătirea teoretică a cursului să poată fi făcută online, în condițiile în care anii de pandemie COVID-19 au dovedit că mediul online este o soluție validă pentru a rămâne conectați la educație și pentru dezvoltare profesională.

Concret, proiectul propune modificarea OUG 32/2020 astfel încât pregătirea teoretică a programelor de formare profesională, cu excepția programelor de nivel de calificare 1, să se poată desfășura și în sistem online.

Al doilea proiect depus reglementează în același sens testările, bazându-se pe faptul că, în afara cursurilor pentru calificare într-o profesie, evaluarea competențelor nu necesită și o probă practică susținută în fața unei comisii de evaluare.