Dan Barna, vicepreședinte USR, a discutat despre aderarea României la Schengen cu parlamentari din Austria

Dan Barna, vicepreședinte USR, a discutat despre aderarea României la Schengen cu parlamentari din Austria

Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a discutat cu o delegație parlamentară austriacă despre aderarea României la Spațiul Schengen, cu accent pe refuzul profund injust exprimat de Austria la Consiliul JAI din decembrie 2022 și pe soluțiile ce pot fi găsite pentru deblocarea situației.

Cu ocazia întâlnirii bilaterale au fost reiterate argumentele pentru care România merită și trebuie să fie parte a Spațiului Schengen, de la îndeplinirea criteriilor tehnice, fapt confirmat de experții europeni, la datele furnizate de către Frontex, agenția europeană pentru protecția frontierelor, cu privire la migrația ilegală.

Am argumentat justețea poziției României și le-am transmis care au fost și sunt consecințele poziției cancelarului austriac de blocare a accesului României în Schengen. În contextul unei Rusii care investește masiv în retorica anti europeană, gestul cancelarului austriac Karl Nehammer nu a făcut decât să alimenteze masiv această retorică. Subiectul migrației, important pentru Austria, nu poate fi acceptat ca pretext pentru sancționarea României pentru o responsabilitate care nu-i aparține. Acum câteva zile am avut la Viena un dialog similar și cu președintele Consiliului Național, Parlamentul Austriei, Wolfgang Sobotka, căruia i-am spus că locul României e în Schengen și i-am argumentat că pentru temele de strategie electorală internă nu poate fi sacrificată solidaritatea europeană atât de necesară în aceste zile”, declară Dan Barna, vicepreședinte USR.

Întâlnirea bilaterală a avut loc în cadrul Conferinței interparlamentare privind politica externă și de securitate comună și politica de securitate și apărare comună (PESC/PSAC), desfășurată în Suedia în perioada 2-3 martie.

Discuțiile au fost purtate cu delegația parlamentară austriacă, formată din Friedrich Ofenauer (PPE/ÖVP), Ewa Ernst-Dziedzic (Verzii/EFA), Harald Troch (S&D/SPÖ) și Eduard Köck (PPE/ÖVP).