Europarlamentarul USR Vlad Botoș va coordona noua directivă europeană privind răspunderea pentru produsele defecte

Europarlamentarul USR Vlad Botoș va coordona noua directivă europeană privind răspunderea pentru produsele defecte

Vlad Botoș: Toți suntem consumatori și toți avem dreptul la produse sigure și de calitate

Europarlamentarul USR Vlad Botoș a fost ales co-raportor pentru elaborarea noii directive europene privind răspunderea pentru daunele create de produsele defecte – Product Liability Directive (PLD).

Vlad Botoș va coordona elaborarea legislației privind drepturile consumatorilor, astfel încât să fie mai ușor pentru cetățenii europeni să obțină compensații pentru produsele defecte. Noua directivă va acoperi și produsele digitale, care sunt din ce în ce mai des întâlnite în viața de zi cu zi.

”Toți suntem consumatori și toți avem dreptul la produse sigure și de calitate, la produse care nu ne fac rău. Cine plătește daunele create de produsele defecte, de produsele care depășesc limitele substanțelor periculoase? Aceasta este o întrebare importantă și o legislație bună este un drept al tuturor consumatorilor europeni, indiferent de țara sau regiunea europeană în care se află”, explică europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Europarlamentarul român va lupta pentru reguli foarte clare care să protejeze consumatorii și să fie ușor de respectat de firme.

”Este nevoie să stabilim reguli foarte clare pe care companiile mici și mijlocii să le poată respecta ușor. Avem nevoie de o economie funcțională, de încurajarea antreprenorilor, mai ales acum, când întreaga economie se transformă, când sunt atât de multe oportunități pentru inovație”, mai spune europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Legislația europeană în domeniu nu a mai fost schimbată de zeci de ani și este nevoie de actualizarea normelor pentru includerea produselor digitale. În cadrul procesului de elaborare al noii directive europene, Comisia pentru Protecția Consumatorilor și Piață Internă va conlucra cu Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI).