Legea OMD-urilor va permite „sifonarea” a milioane de euro sub pretextul promovării României

Legea OMD-urilor va permite „sifonarea” a milioane de euro sub pretextul promovării României

Deputata USR Denisa Neagu trage un semnal de alarmă asupra faptului că Ministerul Turismului forțează adoptarea legii de înființare a organizațiilor de management al destinației (OMD-uri), care va permite „sifonarea” a milioane de euro, sub pretextul promovării României. În forma actuală, legea dă statului o putere foarte mare în cheltuirea banilor strânși din contribuțiile operatorilor economici.

„Miza trecerii legii prin Parlament fără amendamente o reprezintă împărțirea bugetelor de milioane de euro destinate promovării României. OMD-urile vor avea bugete public-private: o parte din bani vine de la stat, cealaltă parte din mediul privat, de la hoteluri, pensiuni, agenții de turism și altele. Cheltuirea sumelor disponibile se va supune la vot. În forma actuală a legii, statul și-a alocat o mare putere în cadrul unei OMD, pentru că această organizație nu poate exista fără ca în structura sa să fie autoritățile publice locale. Astfel, dacă aceste autorități nu sunt de acord cu planul de acțiuni, bugetul, direcțiile strategice adoptate, ele se pot retrage, OMD-ul încheindu-și astfel activitatea”, a declarat deputata Denisa Neagu.

Deputata USR a discutat cu reprezentanți economici din domeniul turismului care

sunt îngrijorați de forma legii. Din declarațiile acestora, rezultă că Ministerul Turismului i-a ignorat când a făcut legea OMD-urilor.

S-a demonstrat deja, de prea multe ori, că statul fie nu este în stare să promoveze România turistică așa cum ar trebui, fie folosește turismul ca să sifoneze bani publici. Frunza Elenei Udrea ne-a costat peste 30 de milioane de euro din bani publici. Atât am plătit pentru un logo copiat după un design disponibil pe internet.

Acum, vorbim de un potențial mult mai mare, care poate ajunge și la peste 60 de milioane de euro, în numai trei ani. Vorbim de un buget co-finanțat de stat, de banii strânși din taxele hoteliere plătite de turiști și de contribuțiile companiilor private membre ale OMD-urilor. În primă fază, statul va aloca 10 milioane de euro disponibili prin PNRR pentru operaționalizarea OMD-urilor.

„Am încercat, printr-o serie de amendamente, să repar unele probleme din legea OMD-urilor, însă au fost respinse pe bandă rulantă. Vrem transparență în cheltuirea banilor pentru promovarea României și eliminarea dreptului de veto al statului când vine vorba de cheltuirea bugetelor OMD-urilor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, peste 10 ani vom avea tot frunza ca brand de țară. Dar ceva mai ofilită!”, a mai adăugat Denisa Neagu.