USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private

USR și Forța Dreptei atacă la Curtea Constituțională legea PSD-PNL care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private din România și pentru administratorii acestora. Legea va produce pierderi fondurilor de pensii private și va determina retragerea acestora din România.

„Acum patru ani, PSD, sub conducerea lui Dragnea, voia să folosească ghilotina ca să termine Pilonul II de pensii din România, acum PSD și PNL folosesc perna pentru o sufocare lentă. Vor să gonească fondurile de pensii private din România și de aceea au pus în această lege ca, în cazul în care pleacă un fond, pentru că îi forțează să aibă pierderi și inevitabil vor pleca, să preia ASF-ul aceste fonduri. Dacă ar avea pic de interes să îi ajute pe români, ar desființa pensiile speciale, nu Pilonul II de pensii. PSD-PNL vor să distrugă sistemul de pensii private, singurul care putea să salveze pensiile românilor, pentru că le făcea independente de factorul politic”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

PSD a urmărit mereu să pună mâna pe banii românilor din fondurile de pensii private și a reușit acum să impună și PNL această poziție.

„Nu putem avea încredere într-o inițiativă legislativă promovată de PSD, dușmanul pensiilor private din România, care nu este la prima tentativă de desființare a acestor fonduri, acum și cu susținerea foștilor colegi din PNL. Se forțează ieșirea administratorilor de fonduri de pensii private din România și se creează condițiile pentru obligarea acestora să investească banii noștri, ai celor 7 milioane de contribuabili de la Pilonul II de pensii private, în companii deținute de stat. Cine ar putea accepta ca banii lui de pensie sa fie investiți într-o companie de stat, administrată, de exemplu, de o coafeză numită de PSD într-un consiliu de administrație, în loc de o companie privată care produce profit în domenii de viitor?”, transmite Ionel Dancă, deputat Forța Dreptei.

Legea încalcă principiul securității juridice, previzibilității și clarității normelor, există încălcări aduse inclusiv dreptului de proprietate. În plus, au fost încălcate dispozițiile privind desfășurarea procedurii parlamentare, deoarece raportul a fost emis în ziua votului final și a lipsit situația extraordinară care să justifice adoptarea unei ordonanțe de urgență.

Noile reglementări instituie cadrul legal care să permită Autorității de Supraveghere Financiară să impună fondurilor de pensii private ce investiții să facă, fără ca ASF să aibă obligația de a fixa criterii clare raportate la principiile economiei de piață, bazată pe liberă inițiativă și concurență.

USR și Forța Dreptei au votat împotriva acestei legi, marți, 21 februarie, în Camera Deputaților, legea fiind însă adoptată prin votul majorității PSD-PNL.