Dezinformarea PSD legată de PNRR atinge cote maxime

Coaliția PSD PNL a propus și trecut prin Parlament o lege care introduce obligații suplimentare pentru fondurile de pensii private din România, în totală neconcordanță cu cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență. Acesta cerea guvernului să adopte legislație care să facă atractive aceste fonduri și pensiile private ale românilor. Dimpotrivă, legea PSD dorește falimentarea fondurilor de pensii și naționalizarea banilor.

Pentru a-și ascunde intenția de a pune mâna pe banii puși deoparte de români, PSD a lansat un nou fake-news la adresa USR pentru că a atacat la CCR această lege. Mai mult, PSD susține absolut mincinos că această lege este cerută de PNRR, în condițiile în care textul jalonului este clar și în totală contradicție cu prevederile din legea PSD.

“PSD nu a spus nimic despre PNRR la dezbaterile pe această lege din Parlament, se leagă acum de PNRR pentru a justifica porcăria. Fac fix invers față de ce România s-a angajat prin PNRR, la fel cum fac și cu pensiile speciale. PNRR spune fix invers decât face PSD prin legea de naționalizare a banilor românilor, tocmai de aceea am atacat-o la CCR și vom sesiza și Comisia Europeană”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

PSD minte jenant spunând că legea sa a fost aprobată de Comisia Europeană. Nici măcar nu a fost discutată cu Comisia.

Jalonul 213 din PNRR prevede că trebuie să asigurăm sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor, digitalizarea dosarelor, diversificarea investițiilor din Pilonul II de pensii. De asemenea, spune jalonul, guvernul:

·  ” va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții;

·    va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obține un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil;

·    va spori accesul întreprinderilor la piața de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenți și a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanțare, inclusiv activele fondurilor de pensii”.

Nici unul dintre aceste puncte nu e rezolvat prin legea PSD, dimpotrivă se pun noi restricții și piedici, tocmai pentru a alunga fondurile de pensii de pe piață.

Pentru ca românii să aibă pensii decente trebuie să întărim Pilonul 2 și să asigurăm independență și flexibilitate pentru fondurile de pensii, să fim siguri că banii sunt puși la treabă.