USR, inițiativă legislativă pentru a-i încuraja pe copii să participe la orele de sport

USR, inițiativă legislativă pentru a-i încuraja pe copii să participe la orele de sport

Parlamentarii USR Remus Negoi, Cristian Ghica și Tudor Pop au depus o nouă inițiativă legislativă menită să-i încurajeze pe copii să participe la orele de sport, instituind un mecanism de control al acordării scutirilor medicale pentru orele de sport.

Conform inițiativei, scutirile medicale temporare de la orele de educație fizică și sport, se vor elibera de către medicul unității de învățământ sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie. Dar, în cazul scutirii pe o perioadă mai mare de patru ore consecutive de curs, adeverința medicală se eliberează de către medicul unității de învățământ sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie, în baza istoricului medical consemnat în fișa medicală de un medic specialist, atașat respectivei adeverințe.

Remus Negoi: ”Există o tendință îngrijorătoare în cadrul școlii de a evita participarea la orele de sport, iar acest lucru are efecte negative asupra sănătății și asupra calității vieții în general. 63% dintre români  nu fac niciodată exerciții fizice sau sport, comparativ cu 46% media UE, conform analizei efectuate în cadrul Strategiei naţionale a sportului.”

De asemenea, un studiu efectuat în şcoli şi licee cu privire la acordarea scutirilor medicale pentru orele de educație fizică relevă că mai mult de 50% dintre școlile gimnaziale și licee supuse studiului au acordat scutiri medicale pentru un interval mai mare de timp (mai mult de 4 ore de curs).

Cristian Ghica, membru al comisiei de sănătate din Senat anunță că scopul proiectului este ca ”părinți și pe elevi să ia sportul în serios. Orice oră de educație fizică pierdută în mod nejustificat este un minus pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Și părinții, și medicii, și cadrele didactice trebuie să înțeleagă faptul că sportul este tot atât de bun pentru corp cum este matematica pentru minte.”