<strong>Senatorul USR Radu Mihail: ”Cătălin Predoiu nu mai poate fi ministru al justiției, pur și simplu nu realizează gravitatea declarațiilor sale, care afectează independența justiției!”</strong>

Senatorul USR Radu Mihail: ”Cătălin Predoiu nu mai poate fi ministru al justiției, pur și simplu nu realizează gravitatea declarațiilor sale, care afectează independența justiției!”

Invitat de USR la Ora Guvernului, Ministrul Justiției Cătălin Predoi nu a răspuns la niciuna din întrebările senatorilor USR Simona Spătaru și Radu Mihail referitoare la circumstanțele în care a aflat despre soluția de achitare a lui Dan Hosu, deși aceasta urma să se pronunțe abia trei săptămâni mai târziu.

”Când și unde au avut loc întâlnirile cu „sursele neoficiale”; care sunt „surse neoficiale”, care l-a informat despre hotărârea instanței; cu cine verifică ministrul justiției informațiile privind sentințele din dosare aflate pe rolul instanțelor; cine sunt acești neoficiali cu care verificați sentințele; are voie ministrul justiției să cerceteze cum se pronunță o instanță?” întrebări firești puse de senatorii USR și la care ministrul Predoiu nu a vrut să răspundă.

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, consideră că ce a făcut Cătălin Predoiu nu e o simplă eroare ci este un motiv de demisie, în condițiile în care nu este prima oară când aceasta a arătat că are informații despre felul în care sunt instrumentate și soluționate dosare: dosarul 10 august, dosarul ”cazul Kovesi” fiind doar două exemple. 

Radu Mihail: ”Azi, domnul Predoiu ne-a mai spus încă o data că a vorbit la trecut despre ceva ce urma sa se petreacă in viitor: a vorbit la trecut despre o sentința ce urma sa apară peste 3 săptămâni. După ce, acum o lună ministrul Predoiu spunea că„surse neoficiale” erau ”oameni din afara sistemului” azi ne-a spus că ele erau ”relatările din ziare”! Cătălin Predoiu a demonstrat din nou ca NU este ministrul justiției ci este un ministru al corupției într-un guvern al sărăciei.”

Senatorul USR Radu Mihail consideră că Ministrul Justiției Cătălin Predoiu nu mai prezintă suficiente garanții morale care să-l îndreptățească să înceapă, săptămâna viitoare, selecția candidaților pentru conducerea DNA sau DIICOT și că singurul lucru moral pe care ar putea să-l facă ar fi să-și dea demisia.

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru, președintă a comisiei pentru constituționalitate din Senat, a afirmat că prin demersul său, USR a arătat cât de important e ca un ministru al justiției să se comporte ca un garant al independenței justiției și nu ca un avocat.

Simona Spătaru: ”Astfel de afirmații, precum cele făcute de ministrul Predoiu subminează încrederea în justiție, în independența judecătorilor. Ele nu sunt un accident, o eroare. Acesta este unul din motivele pentru care încrederea oamenilor în actul de justiție e foarte scăzută.”

De asemenea, fostul Ministru al Justiției, Stelian Ion, a respins acuzațiile lui Cătălin Predoiu că acțiunea de chemare la Ora Guvernului ar face parte dintr-o ”campanie politică a USR” amintind că și societatea civilă și presa au avut reacții virulente față de incidentul ”achitării lui Hosu”.

Stelian Ion: ”Foarte multe ONG-uri au cerut demisia lui Predoiu pentru că nu este admisibil ca într-un stat de drept, stat european, un ministru al justiției să aibă certitudini cu privire la soluții ce urmează să fie date. Predoiu a făcut o singură eroare: s-a dat de gol că știe cum se instrumentează dosare, motiv suficient pentru demisie!”