Directorii de la Inspecția Muncii, chemați de USR în Parlament pentru a da explicații în cazul accidentului de la CEO

Directorii de la Inspecția Muncii, chemați de USR în Parlament pentru a da explicații în cazul accidentului de la CEO

USR i-a convocat, marți, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților pe șeful Inspecției Muncii și pe șeful ITM Gorj, pentru a da explicații pe tema accidentului mortal de la Complexul Energetic Oltenia.

Cei doi directori au fugit de răspundere și nu s-au prezentat pentru a oferi clarificările necesare, în locul acestora fiind trimis Nicolae Voinoiu, director în Inspecția Muncii.

Deputații USR au solicitat clarificări în privința măsurilor dispuse pentru evitarea accidentelor de muncă în cadrul Complexului Energetic Oltenia și a modului în care a fost verificată implementarea acestora.

„Ministrul Budăi a declarat că la CEO au fost în ultimii doi ani vreo 200 de controale în ce privește respectarea condițiilor de muncă. Dar nu există nicio îmbunătățire și vedem accident după accident. Care este eficiența acestor controale, dacă nu am văzut nicio schimbare în bine, și ce trasabilitate aveți dumneavoastră la nivel național cu privire la respectarea acestora”, a întrebat deputatul USR Radu Miruță.

„Inspecția din 2021 la Complexul Energetic Oltenia a sesizat neregulile de transport, a dispus măsuri de aducerea la standarde de siguranță pentru muncitori și un an mai târziu, după multiple vizite ale Guvernului și ale miniștrilor, aceste măsuri, știm din accidentul întâmplat, cu trei muncitori morți, nu au fost aplicate. Ce a făcut Inspecția într-un an de zile ca să verifice îndeplinirea măsurilor dispuse?”, a întrebat deputata USR Oana Țoiu.

Explicațiile oferite de reprezentantul Inspecției Muncii au fost însă total insuficiente. Acesta nu a spus clar care au fost rezultatele controalelor repetate din ultimii ani și nici cum a fost verificată implementarea măsurilor dispuse, pentru a evita repetarea acestor accidente.

În plus, președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon (PSD), a sabotat discuția și a blocat mai multe întrebări importante la care reprezentantul Inspecției Muncii ar fi trebuit să răspundă.

Puteți urmări dezbaterea din comisie AICI.