<strong>USR propune facilități fiscale pentru tinerii care muncesc să se întrețină în facultate, senatorii PSD și PNL votează NU</strong>

USR propune facilități fiscale pentru tinerii care muncesc să se întrețină în facultate, senatorii PSD și PNL votează NU

Senatorii PSD-PNL-UDMR au votat, luni, împotriva unei inițiative legislative depuse de USR care acordă facilități fiscale studenților de până la 26 de ani care muncesc ca să se întrețină în facultate.

Inițiativa USR propune ca studenții care lucrează să plătească impozit zero pe venit și, de asemenea, să beneficieze de reducerea CAS-ului de la 26% la 10%.

Inițiativa avea aviz favorabil atât din parte Consiliului Legislativ cât și din partea Consiliului Economic și Social, însă Guvernul a anunțat că ”nu susține proiectul din cauza impactului bugetar”. În consecință, senatorii PSD și PNL au votat împotrivă.  

„Atunci când e vorba de pensii speciale sau de sinecuri, PSD și PNL nu se mai uită la impactul bugetar, dar când trebuie să sprijine tinerii la începutul carierei, aceasta este o mare problemă. Votul de astăzi împotriva acestei inițiative a demonstrat încă odată ipocrizia celor două vechi partide”, a spus senatorul USR Dan Ivan.

„Această inițiativă legislativă vine în sprijinul studenților care vor să se angajeze încă din timpul facultății, căci mulți studenți muncesc pentru a se întreține în facultate. Acesta este un fenomen des întâlnit în Europa, dar mai puțin în țara noastră, din cauză că legislația nu i-a încurajat până acum. Măsura ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la începutul carierei, încurajând tinerii să rămână și să muncească în România. De asemenea, ar fi un ajutor și pentru antreprenorii care angajează studenți”, a explicat senatorul USR Robert Zob.

Inițiativa depusă de senatorii USR Robert Zob, Sergiu Vlad și Dan Ivan a fost respinsă cu 73 de voturi pentru raportul de respingere, 33 contra (raportului de respingere). Senatul a fost prima cameră sesizată, inițiativa urmează să intre la dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este forul decizional.