USR: Noi modificări la ordonanța pentru plata facturilor la energie. Guvernul PSD-PNL bate recordul de incompetență

USR: Noi modificări la ordonanța pentru plata facturilor la energie. Guvernul PSD-PNL bate recordul de incompetență

Pentru a treia oară în mai puțin de două luni, Guvernul Ciucă vine cu o nouă formă pentru ordonanța de urgență privind plata facturilor. Guvernul PSD-PNL arată că nu este capabil nici măcar să lase Uniunea Europeană să îi ajute pe românii cu venituri mici să-și plătească facturile de energie și lemnele de foc.

Cardurile de energie nu au ajuns nici acum la beneficiari, banii vor putea fi folosiți, în cel mai bun caz, din 20 februarie încolo, iar întreg mecanismul este unul deosebit de greoi, de birocratic. Între timp, Guvernul PSD-PNL tot modifică actele normative în baza cărora românii vor primi ajutorul din fonduri europene, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului aflându-se încă o ordonanță de modificare și completare a OUG 166/2022.

De anul trecut, Guvernul tot promite românilor vulnerabili că vor fi sprijiniți cu tichete de energie prin intermediul Poștei Române. În realitate, Guvernul continuă aceeași cârpeală: face o lege pe care o modifică o dată la 15 zile. În tot acest timp, prețurile nu stau în loc, tot cresc. Oamenii resimt scumpirile fie că merg la cumpărături, fie că plătesc facturile. Guvernul trebuie să termine cu bătaia de joc și să spună clar dacă oamenii care ar trebui să beneficieze de acest sprijin vor putea achita facturile la energie în luna februarie pentru consumul lunii ianuarie. Nu de alta, dar vedem în forma pregătită astăzi că apare un termen de 30 de zile pentru ca Poșta să vină cu un model de dovadă a serviciului de mandat poștal, ceea ce echivalează cu o amânare până la primăvară”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

O altă modificare pregătită de Guvern prevede apariția unei aplicații a Poștei Române, menită să permită plata electronică a facturilor și datoriilor la energie. Doar că nimeni nu știe nimic despre această aplicație, care trebuia să funcționeze „de ieri”.

Guvernul PSD-PNL știe de luni de zile că are bani europeni de dat pentru facturile la energie, dar până acum nu a reușit să creeze un mecanism simplu. Când vrea să ia ceva de la tine, Guvernul reușește să scrie rapid o ordonanță și să te execute. Când trebuie să îți dea, nu-i iese, aproape niciodată, din prima. Pentru cardurile de energie, destinate celor mai vulnerabili dintre noi, deși mai e puțin și trece iarna, Guvernul este depășit de situație. Ceea ce ar fi trebuit să fie o procedură extrem de simplă prin care oamenii să beneficieze de ajutor în timpul iernii a devenit un labirint birocratic care nu a ajutat niciun beneficiar în perioada de iarnă. Facturile oamenilor nu așteaptă, domnule Ciucă, să treacă iarna”, declară Radu Miruță, deputat USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

USR reiterează Guvernului PSD-PNL solicitarea ca pentru cei 3,5 milioane de beneficiari ai cardurilor de energie pentru care se știu toate detaliile MIPE să transfere banii asociați direct furnizorilor acestora, astfel încât oamenii să beneficieze de sprijinul din bani europeni fără a face altceva. Simplu, fără drumuri pe la Poșta Română, fără cozi și fără să completeze documente cerute la infinit.