Cristina Prună: Acest guvern incapabil face legi împotriva românilor și a companiilor românești

Romgaz, companie românească, va fi cea mai afectată de taxa de solidaritate introdusă de Guvernul PSD-PNL, după ce Comisia Europeană a răspuns Executivului că, din ordonanța adoptată chiar de el, OMV Petrom nu s-ar încadra să plătească taxa de solidaritate.

Avem o nouă dovadă că acest guvern mai întâi taie și apoi măsoară cum nenorocește companiile românești. Romgaz, companie românească, va trebui să plătească aproape 1 miliard de lei la bugetul de stat. Trebuie spus, din capul locului, că acest guvern, în foamea de bani cu care ne-a obișnuit, aplică la maximum taxarea stabilită prin Regulament european. Nu scria nicăieri că statul trebuie să ia 60% din profiturile excepționale. Dar ne-am obișnuit ca Guvernul PSD-PNL să o dea de gard când scrie legi, doar au modificat de șapte ori legislația pe energie. Ne-am obișnuit să ne taxeze, doar au taxat 400.000 de PFA-uri în plus de anul acesta, alături de microîntreprinderi”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Din informațiile apărute public, se pare că OMV Petrom nu ar plăti taxa de solidaritate din cauză că produce și energie electrică, iar acolo este deja taxată suplimentar. Dacă Romgaz ar fi terminat investiția de la Iernut și ar fi produs energie electrică, poate astăzi nu ar fi trebuit nici ea să plătească bani care să ajungă într-un așa-zis fond de solidaritate.

Interesul românilor este ca aceste companii să investească aici, în România. Să investească profiturile acestea excepționale ca să extragem mai multe gaze naturale, să producem mai multă energie, iar românii și industria românească să beneficieze de prețuri corecte. Așa vor apărea și locuri de muncă și nici nu ar mai avea loc tragedii cum am mai văzut în companiile de stat. Românii nu au nevoie ca acești bani să ajungă în «fonduri» din care să ne mintă politicienii că se fac «investiții». Ne amintim de supra-acciza la carburanți din care trebuia să facă autostrăzi pe vremea premierului Ponta. Taxele au ajuns la bugetul statului, dar autostrăzi nu am văzut. Acest guvern incapabil face legi împotriva românilor și a companiilor românești și trebuie să plătească”, precizează Cristina Prună.