Stelian Ion: Se impune demisia sau demiterea, de urgență, a ministrului Predoiu

Stelian Ion: Se impune demisia sau demiterea, de urgență, a ministrului Predoiu

Anunțarea, pe „surse neoficiale”, a soluției într-un dosar penal care are termen de pronunțare în februarie, dar și indicațiile date procurorilor fostei Secții speciale în dosarul Laurei Codruța Kovesi sunt fapte de o gravitate extremă și îl descalifică total pe Cătălin Predoiu să mai ocupe funcția de ministru al Justiției. Prin urmare, acesta trebuie să-și prezinte, de urgență, demisia din funcție. Sau, în caz contrar, să fie demis.

Ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu recent, că soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost deja achitat, deși procesul nu a fost încă finalizat.

Există două explicații: ori Predoiu a dat indicații prețioase magistraților, ori cineva l-a asigurat că soluția va fi una de achitare. Explicațiile sale ulterioare, cum că nu a verificat informația, nu îl absolvă de vină. Este inacceptabil într-un stat de drept ca ministrul Justiției să devină purtătorul de cuvânt al unei familii cu probleme penale”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

La fel de grave sunt și declarațiile publice ale ministrului Predoiu în apărarea fostei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, secție pe care, în loc să o desființeze, cum solicită insistent partenerii europeni, a transformat-o într-o rețea națională pentru a menține pârghiile de presiune asupra magistraților.

Deși există, deja, mai multe decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care obligau procurorii să finalizeze dosarul deschis de SIIJ pe numele Laurei Codruța Kovesi, pentru că au trecut mai mult de 4 ani de când a început hărțuirea fostei șefe a DNA, Predoiu sugerează că o decizie nu trebuie respectată chiar în litera și spiritul ei: „hotărârea trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului procesual”.

Cu alte cuvinte, să se grăbească procurorii, dar nu prea tare. Ca și cum patru ani nu le-ar fi fost suficienți pentru a-și forma o opinie în acest caz. Le-ar trebui vreo 10-15 ani să se dumirească. Am convingerea că și Iohannis, și Predoiu se înșală când își fac socoteli că, prin astfel de presiuni, pot tăia avântul procurorilor europeni în România. Dar simplul fapt că recurg la astfel de gesturi, chiar voalate, este deja prea mult, incalificabil, de gravitate extremă și trebuie să conducă imediat la demisia sau demiterea ministrului Predoiu”, mai afirmă Stelian Ion.