Allen Coliban a triplat, în ultimii doi ani, numărul de proiecte cu finanțare nerambursabilă

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a prezentat proiectul de buget pentru anul 2023, construit pe dezvoltarea orașului, iar mare parte din investiții provine din fondurile europene nerambursabile atrase anul acesta, care depășesc veniturile din taxele și impozitele brașovenilor cu peste 20%.

Numai în 2022, primarul USR a depus 36 de proiecte pentru finanțări nerambursabile, de 7 ori mai multe decât în 2020, iar pentru o mare parte sunt deja semnate contractele de finanțare, transformând Brașovul într-o fabrică de proiecte europene.

Mai mult decât atât, în sume atrase sau pentru care s-au depus proiecte, creșterea este în 2022 cu 270% din valoarea acestora față de 2020, de la 800 de milioane de lei la peste 2,2 miliarde de lei.

Este un buget echilibrat, este un buget bun pentru Brașov, un buget care ajunge aproape la un miliard și jumătate de lei pe zona de cheltuieli, o zonă în care se regăsesc atât partea de funcționare, cât și, foarte important, proiectele de dezvoltare.

Este un an al marilor proiecte și al finanțărilor nerambursabile, un an care va fi foarte activ. Avem deja proiecte mari și certitudini, cum ar fi proiectul Spitalului de Pneumoftiziologie și Infecțioase, primul spital nou pe care îl construim la Brașov în ultimii aproape 50 de ani“, a declarat primarul Allen Coliban.

Este al treilea an consecutiv în care municipiul reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, anul acesta având o creștere de peste 80 de milioane de lei față de anul trecut.

Pentru acest an, Brașovul are în deja în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 562 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele aprobate pentru finanțare prin PNRR în valoare de 860,69 milioane de lei. Alte 270 de milioane de lei reprezintă proiectele depuse prin PNRR, aflate în faza de evaluare.

Pe lângă aceste proiecte, primarul Allen Coliban vrea să atragă fonduri nerambursabile pentru o serie de investiții, cum ar fi: Spitalul Regional de Urgență Brașov; închiderea definitivă a depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș Triaj și înființarea unei noi zone de agrement; amenajarea unor noi parcuri; reconversia zonei industriale Rulmentul în zonă de agrement; achiziția de autobuze electrice; extinderea sistemului inteligent de transport public și nu numai.

Mai multe detalii despre proiectul de buget, aici: https://buget2023.brasovcity.ro