25% din bugetul de investiții al Sectorului 2 pe 2023, compus din fondurile nerambursabile atrase pentru dezvoltarea sectorului, care se ridică la 297 milioane lei

25% din bugetul de investiții al Sectorului 2 pe 2023, compus din fondurile nerambursabile atrase pentru dezvoltarea sectorului, care se ridică la 297 milioane lei

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a depus, în primii doi ani de mandat, proiecte pe fonduri europene în valoare de 457 de milioane de lei, un adevărat record comparativ cu realitatea Sectorului 2 la preluarea mandatului (2020 – 6.9 milioane de lei fonduri europene atrase): modernizarea școlilor, construirea de la zero a două creșe și patru grădinițe, reabilitări de străzi, digitalizarea serviciilor publice, piste de biciclete, reabilitarea termică a blocurilor etc.

Mai mult decât atât, 25% din bugetul de investiții al Sectorului 2 pe 2023, pus deja în dezbatere publică, este compus din fondurile nerambursabile atrase pentru dezvoltarea sectorului, care se ridică la 297 de milioane de lei.

„Cum tocmai am lansat în dezbatere publică bugetul Sectorului 2 pe anul 2023, este important de subliniat faptul că 25% din bugetul de investiții îl reprezintă fondurile nerambursabile atrase pentru dezvoltarea sectorului.
Practic, vorbim de zero lei cheltuiți de la bugetul local, ce se vor regăsi în investiții prioritare: modernizarea școlilor, construirea de la zero a două creșe și patru grădinițe noi, reabilitări de străzi, digitalizarea serviciilor publice, 36.45 km de piste de biciclete șamd.
Vom mări ritmul de atragere de fonduri, suntem mobilizați și nu vom rata nicio oportunitate de modernizare și creștere a potențialului economic al Sectorului 2”, a declarat primarul Radu Mihaiu.

O mare parte din proiectele depuse pe fonduri europene în cei doi ani sunt deja aprobate, contractate și în curs de derulare, iar restul sunt încă în faza de evaluare.

De la bun început au fost prioritizate investițiile-cheie pentru modernizarea Sectorului 2, precum reabilitarea termică a 25 de blocuri, construirea a 30 de apartamente verzi pentru tineri, reabilitarea și modernizarea a 12 unități de învățământ, dar și dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă și nu numai, proiecte depuse prin PNRR.

La toate acestea se adaugă o serie de alte proiecte pe fonduri nerambursabile, obținute prin programe naționale, investiții ce se vor concretiza în 44 de stații de încărcare mașini electrice, săli de sport și complex sportiv pentru școli etc.

Printre prioritățile pe 2023 se numără, de exemplu, și investițiile din fonduri europene în îmbunătățirea infrastructurii de colectare selectivă: cu 90 de milioane lei va fi achiziționată o flotă de 46 mașini (autocompactoare) de ultimă generație pentru colectarea deșeurilor, 140.000 de pubele pentru asociații de proprietari și case pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții, 2.500 de structuri modulare pentru depozitarea fracției uscate.