Cătălin Drulă: „Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au niciun interes să oprească scumpirile, pentru că Guvernul profită de pe urma inflației”

Cătălin Drulă: „Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au niciun interes să oprească scumpirile, pentru că Guvernul profită de pe urma inflației”

USR cere Guvernului Ciucă să oprească valul de scumpiri care în ultimul an au dus tot mai mulți români la limita supraviețuirii. Inflația nu se naște natural, ci este și o consecință a măsurilor guvernamentale. Ca dovadă că nivelul ei diferă de la țară la țară, în funcție de capacitatea guvernelor de a o ține în frâu. În luna decembrie 2022, inflația a ajuns la 16,4%, ceea ce plasează România în plutonul restrâns al țărilor cu inflație mare. În decembrie 2022, 12 state membre UE au avut rata inflației între 6 și circa 10%, dovadă că se poate, atâta timp cât ai guvernanți responsabili. Țările cu cele mai scăzute rate ale inflației sunt Spania (5,6%), Luxemburg (6,2%), Franța (6,7%), Malta (7,3%) și Grecia (7,6%).

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu opresc valul de scumpiri, pentru că Guvernul este cel care profită cel mai mult de pe urma inflației: încasează tot mai mulți bani la bugetul de stat, pe care îi risipește cu pensii speciale și cu salariile celor numiți politic în funcții călduțe. Doar un exemplu: scumpirile din energie au adus anul trecut statului un plus de 10 miliarde de lei, surplus din care statul a plătit ca ajutoare doar 2 miliarde de lei. Unde s-au dus restul de 8 miliarde lei? În buzunarele Guvernului, care împarte bogăția doar cu cei speciali, iar antreprenorii, salariații și pensionarii sunt lăsați să se descurce singuri cu o viață din ce în ce mai scumpă.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au niciun interes să oprească scumpirile, pentru că Guvernul profită de pe urma inflației. Cifrele privind inflația doar confirmă ceea ce românii simt, zi de zi, de când s-a instalat la guvernare Coaliția securiștilor și a specialilor: banii le ajung tot mai greu pentru minimul necesar. În România sinecuriștilor PSD și PNL, pentru românul de rând devine un lux să-și cumpere mâncare, să-și plătească facturile și ratele la bancă. Românii sărăcesc constant, iar ei o duc din ce în ce mai bine, cu toată clientela lor de partid, cu toți plagiatorii și incompetenții pe care i-au pus și îi mențin în funcții. Le cer să oprească risipa din banii cetățenilor și să pună stop măsurilor dezastruoase, prin care îi împovărează și mai tare pe români”, declară președintele USR, Cătălin Drulă.

Guvernul Ciucă trăiește pe altă planetă! La o inflație de 16,4% și creșteri uriașe de prețuri la produsele alimentare – ulei (+37%) , faină (+33%), zahăr (+63%), unt (+45%), cartofi (+35%) și ouă (+36%) – domnul Câciu, nimeni altul decât ministrul Finanțelor din România, ne spune că «puseul inflaționist s-a încheiat». Incompetență și tupeu fără margini din partea guvernanților. În timp ce PSD și PNL dau dovadă, zilnic, la guvernare, de diletantism, românii sărăcesc. Cei mai afectați sunt cei cu venituri mici. Iar guvernul lui Iohannis, în loc să le plătească pensii decente și să reducă impozitarea salariului minim, preferă să îi țină pe românii cu venituri mici în sărăcie și să le ofere ajutoare sporadice, tocmai pentru a-i ține dependenți de politicienii cinici”, susține Anca Dragu, senator USR și fost ministru al Finanțelor Publice.

Inflația ridicată din România arată eșecul Guvernului în coordonarea politicilor economice și transmite investitorilor mesaje de neîncredere. Tocmai de aceea, România este considerată cea mai riscantă țară pentru investiții din toate țările Uniunii Europene. În plus, văzând datele privind inflația pentru 2022, putem spune cu certitudine că bugetul de stat pentru 2023 a fost construit pe un cadru macroeconomic prea optimist. La fel ca în 2022, inflația va favoriza statul, dar îi va afecta pe cetățeni și companiile, iar potențialul de creștere economică rămâne modest în comparație cu nevoile și cu resursele României.

Reducerea cheltuielilor publice, reducerea taxelor, impozitelor și contribuțiilor asupra muncii, precum și sprijinirea antreprenorilor sunt măsurile elementare ce ar trebui aplicate urgent de coaliția PSD-PNL-UDMR.