USR cere PSD și PNL să elimine prevederile OUG 166/2022, care-i umilesc pe români

PSD și PNL îi pun pe români să-și dovedească sărăcia: în 30 de ani de guvernare, cele două partide s-au ferit de transparență, au lăsat România în Evul Mediu. Acum, cei mai vulnerabili sunt lăsați fără ajutor până în martie și sunt puși pe drumuri pentru a-l obține.

Ce vedem astăzi este un acces masiv de „competență” la Marcel Boloș: un OUG care modifică 32 de lucruri într-un OUG dat acum o lună tot de el:
• OUG 166/2022 stabilește mecanismul de ajutoare pentru energie din fonduri europene. De ce OUG când se poate decide prin ordin de ministru? Pentru că Marcel Boloș este un laș care nu își asumă nicio decizie.
• Și iată un exemplu concret de cât de stupid e să duci la nivel de lege micro-reglementări. OUG-ul dat în decembrie 2022 este modificat în ianuarie 2023. În total, au făcut 32 de modificări și completări ale unor articole, în mare parte birocrație funcționărească – formularistică și definiții. Între ele strecoară și amânarea plăților pentru luna februarie.
• Chiar și după 32 de modificări ale OUG, românii tot trebuie să se așeze la coadă, cea de la Poșta Română. Prin OUG 166/2022 ajutoarele vor fi acordate pe carduri emise de Poșta Română, care vor putea fi utilizate pentru plată doar prin mandat poștal a facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

„Fac apel la Ciucă și Ciolacu să-l pună pe Boloș, dacă tot amână plățile până în februarie, să vină cu un proiect de OUG care să elimine prevederile din OUG 166/2022 care-i umilește pe români; modificările pe care trebuie să le facă trebuie să scoată aceste ajutoare de sub toată birocrația inutilă. Dacă tot sunt emise niște carduri, acestea ar trebui să poată fi folosite pentru plăți on-line sau la POS-urile furnizorilor”, a declarat coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

După ce a cheltuit peste 80 de milioane de euro ca să ne recenzeze, Guvernul spune că nu are habar câte persoane locuiesc la o adresă. Mai mult, baza de date de la Evidența Populației, a MAI, pare să fie doar de formă. La alegeri, listele electorale se întocmesc fără probleme. Când PSD și PNL au nevoie de voturi, știu unde să te găsească, dar când au bani să-ți dea, tot pe tine te pun pe drumuri pentru că, zic ei, nu știu unde stai, cum o duci cu banii și dacă ai cu ce să-ți plătești facturile. Asta-i altă aberație – cum să fie bun platnic exact cel care așteaptă bani de la Guvern ca să poată achita facturi? Dacă ești sărac, după ce îți demonstrezi sărăcia, PSD și PNL te mai pedepsesc o dată, dacă nu ai avut bani sa îți plătești dările la timp și te împing în spirala sărăciei din care nu vor să mai ieși niciodată.