USR cere PSD și PNL să nu-și bată joc de banii pentru spitale din PNRR

USR cere PSD și PNL să nu-și bată joc de banii pentru spitale din PNRR

După ce USR a făcut unul dintre cele mai „îndrăznețe și ambițioase” proiecte PNRR din Europa, după cum a fost catalogat documentul chiar de Comisia Europeană, beneficiile lui practice încep să devină mai clare. Ministrul Rafila a decis cine primește banii pe care USR i-a negociat pentru spitalele din România.

Ministrul Rafila a făcut publică lista cu spitalele, după mai bine de un an, care vor fi construite sau modernizate prin PNRR, iar printre aceste proiecte care vor primi finanțare europeană se numără și două depuse de primarii USR, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, pentru Spitalul Municipal Bacău, și Allen Coliban, pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov.

USR așteaptă ca semnarea contractelor de finanțare să fie făcută în luna februarie, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății. Lucrările de construcție, modernizare și dotarea celor 27 obiective de investiții trebuie, potrivit PNRR, încheiate în iunie 2026.

Cum statul român a arătat până acum că nu este în stare să respecte termene strânse, USR insistă cu solicitarea ca acest obiectiv de țară să fie tratat prioritar, cu maximă responsabilitate, astfel încât peste trei ani România să aibă șansa unei infrastructuri sanitare moderne.

Spitalul Municipal Bacău, un obiectiv aflat la 85% grad de realizare, din fericire, și-a găsit un loc fruntaș pe lista finală a investițiilor. Până aici, însă, a fost un parcurs complicat al încadrării acestui obiectiv pe lista de investiții finanțate prin PNRR. În septembrie 2021, împreună cu echipa de specialiști din Primărie și cu sprijinul miniștrilor USR ai Fondurilor Europene și Sănătății, Primăria Bacău a reușit includerea lui în proiectul de țară finanțat de Comisia Eurpeană. Au urmat apoi luni de dezbateri privind justețea acestei decizii.

Perspectiva contestatarilor s-a schimbat în momentul în care spitalul a trecut în subordinea Consiliului Județean, iar ăsta e un lucru bun. După 16 ani de încercări în ceea ce privește construirea și administrarea acestei clădiri, este irelevant cine va tăia panglica, important este că investiția va fi finalizată”, a declarat primarul Bacăului, Lucian Viziteu.

La Brașov, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie va avea un corp nou de clădire.

Primul spital din Brașov pe care îl vom construi de la zero, după 1989. A fost nevoie de aproape 35 de ani. Este o veste extraordinară pentru toți brașovenii. Sper ca Spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase să fie doar prima dintr-o serie mai lungă de investiții în sistemul medical din orașul nostru. Le mulțumesc colegilor din primărie care au lucrat la acest proiect și tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea acestui prim pas, obținerea finantării”, a spus primarul Brașovului, Allen Coliban.

În același timp, două mari proiecte cu șanse de finalizare la termen au fost tăiate de pe listă: Timișoara și Sibiu. Motivația în cazul acestor proiecte ale administrației locale că sunt mult prea scumpe nu stă în picioare, în condițiile în care s-ar fi putut găsi surse de finanțare care să completeze sumele necesare încheierii investițiilor. La Sibiu, spre exemplu, Banca Mondială și-a arătat interesul de a cofinanța proiectul pentru un nou spital județean.

Spitalul Județean din Timișoara nu a fost acceptat pe lista de investiții, ci a fost preferat Institutul Oncologic, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

PNRR scris și negociat de USR este marea șansă de modernizare a Sănătății din România, nu ne permitem să o pierdem!