USR cere legi ale Educației care să promoveze excelența, nu să protejeze impostorii și plagiatorii

USR cere legi ale Educației care să promoveze excelența, nu să protejeze impostorii și plagiatorii

USR cere ministrului Educației, Ligia Deca, să rescrie cu adevărat din temelii cele două propuneri de modificare a legilor Educației astfel încât ele să asigure cadrul etic necesar modernizării procesului de învățământ și adevăratei performanțe academice, descurajând impostura și condamnând ferm plagiatul. Reșaparea proiectelor Cîmpeanu și negocierea lor cu baronii din partide vor duce la o variantă și mai proastă a acestor legi.

USR cere ca aceste legi să fie elaborate transparent, împreună cu o echipă de experți în științele educației independenți și apoi dezbătute cu toate părțile interesate: elevi, studenți, profesori, autorități locale și părinți.

Senatorul Ștefan Pălărie se arată stupefiat de faptul că în locul unei dezbateri cu specialiști și cu beneficiari din educație, Ligia Deca cere înainte de toate un acord politic al partidelor din coaliția guvernamentală: „Motivul pentru care învățământul românesc se afundă și mai rău în marasmul plagiatelor și al imposturii academice este politizarea lui. Adresându-se șefilor de partid, unii dintre ei cu plagiate evidente, Ligia Deca nu face decât să se îndepărteze de dezideratul României Educate promise de președintele Iohannis și să continue încercările fostului ministru Sorin Cîmpeanu de a proteja interesele feudalilor din universități și ale plagiatorilor. Proaspăta hotărâre a Comisiei de Etică a UBB Cluj referitoare la lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode, ministrului de Interne din Guvernul Ciucă, arată cât de interesat, dar și cât de toxic poate fi amestecul politicului în decizii care țin de viitorul unei țări”.

În loc să facă pași concreți în direcția modernizării școlii românești, proiectul pe care îl pregătește Ligia Deca merge mai departe cu ideile lui Sorin Cîmpeanu în privința eliminării limitării numărului de mandate ale rectorilor, permițând continuarea dinastiilor deja create în unele universități, iar controlul plagiatelor prin CNATDCU rămâne ca și desființat, lăsând la latitudinea universităților să verifice singure tezele de doctorat plagiate, pe care tot ele le-au cauționat.